El 4-0 a l’anada, una garantia

14.04.2009 12:41

Jordi Clos

En competició europea, el Barça mai ha quedat eliminat després d’haver obtingut en el primer partit el resultat que defensarà aquesta nit a l’Allianz Arena.

Sis vegades el FC Barcelona es va imposar per 4-0 –el resultat que defensarà a Munic- en el duel d’anada d’una eliminatòria de competició europea i sempre va accedir a la ronda següent. Han estat tres cops en Copa d’Europa (Wisla de Cracòvia, Spartak Kralove i Wolverhampton) i tres més en Copa de la UEFA (Levski Sofia, Odense i Inter de Milà).

fcb-wisla_x3x.jpgEl precedent més recent és la fase prèvia de la present edició de la Lliga de Campions. Davant del Wisla de Cracòvia, l’equip va obtenir un 4-0 al Camp Nou que va fer intranscendent la derrota per 1-0 a Polònia.

Tràmits a Bulgària i Dinamarca

Les altres ocasions en què el Barça es va imposar a l’anada a casa per 4-0 són molt antigues. La penúltima havia estat als quarts de final de la Copa de la UEFA de la temporada 1975/76 contra el Levski Spartak de Sofia. La tornada a Bulgària es va saldar amb un increïble 5-4 que classificava els homes entrenats per Hennes Weisweiler.

En el mateix torneig, sis anys abans, el quadre català n’hi va endossar quatre a l’Odense en els trenta-dosens de final. El tràmit a Dinamarca va acabar amb una nova victòria per als de Salvador Artigas per 0-2.

Gestes en Copa d’Europa

Per trobar un 4-0 en uns quarts de final de la Copa d’Europa cal viatjar fins al 1961. L’Spartak Kralove de l’extingida Txecoslovàquia no va ser rival per un Barça que caminava amb pas ferm per ser a la final de Berna. El marcador global va ser de 5-1.

WOLVERHAMPTON-FCB001.JPGIdèntic resultat es va emportar el Wolverhampton del Camp Nou, en els quarts de la Copa d’Europa de la campanya anterior. La tornada és recordada perquè el mític conjunt que dirigia Helenio Herrera va marxar de l’estadi ovacionat després de vèncer novament per un escandalós 2-5 el campió anglès.

Finalment, la primera vegada que el Barça va guanyar per 4-0 en una anada de competició europea va ser el curs 1958/59. En els quarts de final de la Copa de Fires, els blaugranes van destrossar l’Inter de Milà a l’estadi i també ho farien posteriorment a Itàlia (2-4).
El Wolverhampton va acomiadar el Barça amb un passadís després de perdre per 4-0 i 2-5 (Copa d'Europa, 1960).
Al Calderón, quatre en contra
L’únic cop que el Barça ha encaixat quatre gols en contra aquesta temporada va ser al camp de l’Atlètic de Madrid. De totes maneres, el resultat de llavors (4-3) tampoc valdria al Bayern de Munic per superar l’eliminatòria.