Xavi: l’home dels gols decisius

04.02.2008 13:30

Roger Bogunyà

Aquest diumenge Xavi Hernández va fer al minut 87 un gol decisiu: el de l’1-0 davant l’Osasuna, que va suposar retallar tres punts al Madrid i tancar així una jornada rodona per al barcelonisme. No va ser, però, el primer gol decisiu del de Terrassa.

barxa-depor_05_x3x.jpgJa aquesta temporada Xavi ha estat determinant quant a gols. El 9 de desembre, a la jornada 15 de Lliga, el ‘6’ del Barça va ser l’home que va completar la remuntada davant el Deportivo de la Corunya amb un gol al minut 70, en un partit que als blaugranes se’ls havia posat coll amunt molt d’hora ( 2-1 ). Aquell dia, com aquest diumenge davant l’Osasuna ( 1-0 ), la seva arribada des de la segona línia va suposar punts importants per al Barça.

A Valladolid, decisiu per primer cop

Va ser lluny del Camp Nou, però, on Xavi va començar la seva història d’amor amb aquestes dianes clau. La situació era delicada: abans de la jornada 15 de la temporada 1998/99 el Barça era desè i el seu entrenador, Louis van Gaal, era molt qüestionat. El Barça jugava a Valladolid i necessitava guanyar.

XAVI9899_lliga.jpgEn el minut 16 de partit, Rivaldo va connectar un xut que el porter del Valladolid, César Sánchez, només va poder refusar, precisament cap a la zona on era Xavi, que esperava a un metre de la ratlla de gol per rematar de cap. I això va fer. Era el 0-1 i l’únic gol d’un partit que acabaria sent un punt d’inflexió per als blaugranes, que finalment s’endurien el títol.

Es gradua al Bernabéu

xavi_madrid-fcb_temp0304_bernabeu.jpgLa segona part d’aquesta història va produir-se a la jornada 34 de la temporada 2003/04. El Barça visitava el Bernabéu amb l’obligació de guanyar per continuar optant al títol i un gol de Xavi va donar el triomf als blaugranes, que acabarien segons a la Lliga. Va ser, a més d’important, un gol estèticament preciós: Ronaldinho li havia fet una assistència per sobre de la defensa blanca que el ‘6’ blaugrana va aprofitar amb un altre globus que acabaria al fons de la xarxa (min 86).

Semblances amb el d’Osasuna

QM3D0236.jpgEl del Bernabéu va ser un gol semblant al d’aquest diumenge, pel que fa a les condicions en què va arribar. En tots dos casos, semblava que el matx arribaria igualat al final, resultat que era insuficient per als blaugranes. Tots dos gols van arribar també en el tram final de partit, quan el rival ja no tenia temps per respondre, i amb un únic toc de Xavi, que no necessita més per ser precís i anotar gols decisius.
Valdés ‘debuta’ com a capità
Víctor Valdés va lluir aquest diumenge, per primera vegada en un partit oficial, el braçalet de capità a l’inici del matx. El seu debut va ser en un partit intens i amb patiment, però amb final feliç.