Català

Salta el menu

Menú d´idiomes


“Tinc molta il·lusió per seguir”


Torna a l´inici de la plana

Contingut

Enllaç al contingut associat

Futbol

21.06.2007 13:54

“Tinc molta il·lusió per seguir”

Sandra Sarmiento


Frank Rijkaard ha parlat a Sud-àfrica amb Barça TV i fcbarcelona.cat per fer balanç de la temporada que ja ha acabat i per anunciar que afronta el nou curs amb moltes ganes. El tècnic holandès reflexiona en profunditat sobre l'exercici 2006/07.


El nou curs comença d'aquí a un mes. Durant aquest temps l'equip descansarà. Frank Rijkaard, tot i això, seguirà treballant per acabar de tancar la nova plantilla i afrontar un nou curs ple d'il•lusió. El tècnic holandès ha parlat amb Barça TV i fcbarcelona.cat sobre el passat recent i el futur del primer equip.

Entén la decepció de l'aficionat després d'aquesta temporada?

“Sí, clar. Per descomptat. No és només una decepció per a l'afició. Per a tots nosaltres també. Jugadors, club, directiva, ‘staff’ tècnic.”

Com s'explica que s'aspirés a set títols i només se n'hagin aconseguit dos?

DSC00582.JPG“Set títols és una cosa que arriba des de fora. Jo dic sempre que hem de deixar una bona imatge. I tenir una mentalitat. Si aconseguim això, hi ha més possibilitats de guanyar coses importants. El resum és que no ha estat una temporada en què haguem deixat la imatge que hem volgut.”

Però l'equip ha estat a punt de guanyar el Mundial de Clubs, d'arribar a una final de Copa, de guanyar la Lliga. I en els moments decisius ha fallat.

“Hi ha explicacions, però mirant endarrere i buscant excuses, com a entrenador he de prendre la responsabilitat. Crec que encara ens queden moltíssimes raons per seguir treballant i mantenir el Barça en el nivell més alt. Però crec que mirant enrere potser la Copa Intercontinental va ser un senyal. I tota la temporada hem patit. Per diverses raons. Hem actuat a vegades per sota del nostre nivell.”

Per què?

“Per diverses raons. També es poden incloure les lesions, la dinàmica del grup, la forma de treballar, que és la meva responsabilitat. La pretemporada, totes aquestes coses. Jugadors que, en cert moment, pràcticament no han tingut força mental ni física per complir el treball. Però ho dic clar, assumeixo la responsabilitat i no és el meu estilacusar o apuntar amb el dit. El missatge més clar és que hem viscut aquest moment i sabem exactament què és el que no volem i crec que hem d'actuar perquè una altra vegada tota la nostra afició estigui contenta amb l'equip.”

El Madrid ha estat millor que el Barça? O en què ha estat millor?

QM3D1355.jpg“Hem igualat a punts. Hem aconseguit més gols i hem encaixat menys gols en contra. I en els dos partits directes ells han tingut l'avantatge. Però no significa que hagin estat millors. Sí que crec que tothom sap que el Barça té el millor equip, però crec que ells sobretot a la segona volta han actuat més com a equip i millor com a equip que nosaltres. Però no significa que tinguin una plantilla millor o millors jugadors. Però cal reconèixer que lluitant junts i aconseguint resultats, han actuat millor com a equip.”

Quan diu que ells han actuat més com a equip es refereix a la unió del vestidor?

DSC00578.JPG“Jo no puc opinar del vestidor del Madrid. Aconseguir resultats sovint són les coses que no són visibles. Sovint és aquesta dinàmica, energia, que hi ha dins de la plantilla, la relació entre l’‘staff’ tècnic i l'entrenador. Això provoca que un equip aconsegueixi el resultat que vol o no.”

El president va denunciar falta de compromís i responsabilitat dels jugadors. Hi està d'acord?

- “És clar que el president ha de dir les coses com les veu. En cert moment està bé perquè sabem tots que hem fallat aquesta temporada i també pots parlar més clar en aquest sentit. Ho entenc completament i està en el seu dret. Però d'altra banda acusar els meus jugadors per mi seria massa fàcil. Perquè jo estic treballant amb ells i en aquest sentit no és que em senti més important, però sóc l'home que ha de fer funcionar i exigir als jugadors que compleixin amb el treball. Prefereixo acusar-me a mi mateix. Però sent conscient que faig tot el que puc fer i no acusar els jugadors. Els jugadors actuen com tu els ho permets. És molt senzill i clar. Hem de començar una temporada on he de deixar les coses clares i que els jugadors puguin comportar-se com volem. Tots els jugadors de la plantilla són bones persones i no han volgut viure aquest moment, llavors per als jugadors que segueixin treballant, la temporada que ve serà una gran motivació.”

Se'ls ha permès massa coses als jugadors?

12-06-07_WEB_01.jpg“Hi ha també coses de què només t'adones molt després. Coses que han succeït. Comportaments. Quan jo estic a l'alçada i sé el que passa puc prendre les meves mesures molt fàcilment. Perquè crec que és responsabilitat de cadascú comportar-se bé i viure per a l'esport. I viure perquè estiguem en les condicions d'acontentar els nostres socis. No és que totes les notícies m'arribin immediatament. Hi ha coses que sovint jo no he sabut i altres que sí.”

Els jugadors han abusat de la famosa autogestió?

“Autogestió és una bona cosa però només si la pots aconseguir quan hi ha una plantilla que està disposada a viure amb aquesta responsabilitat. Quan en un cert moment el grup necessita una altra vegada les línies concretes, directes, de comportament. Un ho ensenya, ho indica i quan s'escolta bé i es treballa bé, pots entrar una altra vegada en l'autogestió. Sempre necessites una línia a seguir i el millor és que l'equip prengui aquesta responsabilitat, amb sentit comú i llavors pots distanciar-te una mica més. Però hi ha moments en què cal determinar com volem actuar.”

Que ara el president digui que s’ha de seguir un ordre intern de conducta, vol dir que s'han equivocat en l'autogestió?

30-05-07_web_03.jpg“No crec en l’equivocació. O no crec en el que és bo o és dolent. Només hi ha coses que passen, llavors què has de fer? Cal actuar. Em sembla normal. Des de la directiva hi ha actes oficials, hi ha responsabilitats importants i cadascú ha d'obeir aquest reglament, sense excepcions. Sense excloure ni jugadors ni entrenadors ni directiva. I aquestes són les coses que representen la filosofia d'un club. Em sembla correcte.”

Rijkaard té mala llet quan cal?

“Què és mala llet? Quan hi ha una situació cal actuar. I actuar pot per a alguns significar mala llet, per a un altre no. I jo crec que sabem que hem d'indicar les línies per al vestidor i aquest és el reglament. I quan cal corregir, cal fer-ho. No sé si és mala llet o no. Fer les coses que són correctes per a l'esperit de l'equip. El que segur que no faig és actuar perquè hi ha una persona que diu que he de comportar-me d'una manera. I no significa que m'estic amagant. Quan jo he d'actuar ho faig sense problemes. Però també pensant en els meus jugadors, en el respecte. És la base de totes les decisions.”

Parlava de responsabilitats: en què s'ha equivocat el cos tècnic?

10-06-07_WEB_09.jpg“Totes les decisions que he pres ha estat pensant que era el millor. Hem de seguir una miqueta més el comportament en general de cadascú i treballar junts perquè el conjunt funcioni. I quan parlem d'equivocar-nos, en què? En una alineació? No ho crec, perquè sempre prenem les decisions creient que són les millors per a l'equip.
En general, mirant enrere, no és sempre l'equip que té més qualitat o més talent el que arriba al moment d'èxit. I aquesta és la cosa més important que cal prendre com a autocrítica. Cal treballar en aquest aspecte. I això és el que volem fer.”

S'ha acabat un cicle?

“Cada equip en el futbol internacional quants anys és amb la mateixa plantilla al nivell més alt? En general són 3 o 4 anys i després hi ha canvis. Canvis senzills. Pot significar que hi ha alguns jugadors que no sempre han jugat com a titulars, que no podem lamentar-nos de l'actitud, però és bastant normal que després de 2 o 3 anys funcionant com a suplent, en cert moment perdi la força. I això són detalls que cal canviar. Que una altra vegada hi hagi una nova dinàmica, energia, amb nous jugadors, jugadors del planter, que augmentin l'esperit de l'equip. Que cadascú accepti la seva posició, que tothom tingui moltes ganes.”

Vostè té il•lusió per seguir?

“Sí. Tinc molta il·lusió per seguir. Quan acabes la temporada, el cansament es nota. Però és una llàstima que no tinguem més temps per continuar i per arreglar les coses en aquesta Lliga. Per reaccionar i demostrar que sí que som un gran club. Desafortunadament no és així, i això genera molta il•lusió i moltes coses per canviar detalls, millorar una altra vegada la dinàmica del vestidor. Et fa la sensació que vols començar ja ara mateix.”

Rijkaard vol que Eto'o i Ronaldinho segueixin junts al Barça?

QM3D6813.jpg“Sí, però jo crec que és una cosa que sempre he dit. Són grans jugadors, desitjats per moltíssims equips al món i és per alguna cosa. Són grans figures. M'agradaria seguir amb ells, però també ara hem d'indicar com hem de treballar també amb ells. No puc permetre que hi hagi dues parts. Hem de tractar tots els jugadors igual. Però tinc molta confiança que aquests dos jugadors puguin seguir significant moltíssim per al club. Hi tinc confiança. A veure.”

Ells acceptaran sense problemes aquest nou comportament?

“Sí, perquè és senzill. No és que vagi a canviar la meva actitud. Però si hi ha el mateix detall que no funciona, parlem i prenem decisions. No només val per a tots dos, sinó per a tota la plantilla.”

“Tinc molta il·lusió per seguir”

Per visualitzar aquest contingut és necessari que descarregueu l'última versió del Flash Player


La part positiva

Es queda amb alguna cosa positiva de la temporada?

“M'ha agradat el comportament de Puyol com a capità. Crec que de tant en tant s'ha sentit solitari. Cridant en el desert per mantenir l'esperit de l'equip i aquest és un assumpte important que cal corregir. Jo treballaré per aconseguir això. ‘Puyi' ha patit molt. Dorm i s'aixeca amb el Barça i ha fet de tot per mantenir l'equilibri.
També m'agrada mirar enrere amb Andrés Iniesta. És un gran jugador, una gran persona. Ha jugat a un nivell molt alt. I Messi ha explotat de tant en tant i ha demostrat tot el seu talent. Són coses que ens poden tranquil·litzar.
En general crec que no podem eliminar la sensació de decepció. Però fins i tot pot ser un moment molt important, perquè sabem el que volem i això és una motivació afegida per seguir. Gairebé dic que guanyar la Lliga, sense malentendre’m, ho hem volgut moltíssim. Però potser hauria amagat una miqueta les coses. I ara les coses estan més clares que mai. No hi ha excuses. Em costa dir-ho, però en el fons m'agrada deixar les coses clares que no hem complert. No podem mirar enrere i sentir orgull. I això ha de servir de motivació.”

Barça TV emetrà aquesta entrevista amb Frank Rijkaard aquest dijous a partir de les 20:30. També es podrà seguir íntegrament a Barça TV Online a partir del divendres al migdia.


Comparteix a

Notícies Futbol

Temporada 06-07

Detall de la opció seleccionada

Patrocinadors oficials


Copyright - FCBarcelona | Nota Legal | Venda entrades | Aquesta pàgina web és l´única oficial del FC Barcelona

Segueix-nos a: Facebook | Twitter | Youtube | RSS


Torna a l´inici del contingut d´aquesta plana
Torna a l´inici de la plana