Català

Salta el menu

Menú d´idiomes


Mor Josep Termes


Torna a l´inici de la plana

Contingut

Enllaç al contingut associat

Club

09.09.2011 16:03

Mor Josep Termes

www.fcbarcelona.cat


Avui divendres ha mort als 75 anys Josep Termes Ardèvol, catedràtic d’història contemporània i un dels historiadors més prestigiosos de Catalunya. Soci del Barça des del 1968, sempre es va declarar un fervorós culer.


Foto: arxiu FCB
Foto: arxiu FCB

Nascut a Barcelona el 15 de juliol del 1936, Termes es va llicenciar en lletres i va ser doctor per la Universitat de Barcelona. Lluitador antifranquista, la seva obra es va centrar en aspectes de la història del catalanisme i l’obrerisme. Va ser reconegut amb la Creu de Sant Jordi (1990) i el Premi d'Honor de les Lletres Catalanes (2006).

Intel·lectual, lluitador i barcelonista

Termes va ser sempre del Barça, fins i tot en aquella època en què alguns cercles intel•lectuals progressistes veien amb mals ulls l’afició pel futbol. De fet, ell va saber compaginar la passió blaugrana amb la lluita política. El maig del 1958, amb motiu d'un Barça-Saragossa de Copa, va escampar al Camp Nou milers de fulls volants convocant a la vaga general d'aquell any. No va tenir cap problema amb els policies, ja que aquests eren agents veterans que anaven al futbol com a premi i solien fer els ulls grossos en situacions com aquella. Envalentit, Termes va repetir la pluja d'octavilles en més ocasions.

Soci blaugrana des de l’agost del 1968, sempre va compaginar la seva passió futbolística amb l’estudi del fenomen Barça des d’un punt de vista sociològic. Així, a principis dels anys 70 va apostar públicament perquè el Club adoptés una política d’integració de la població immigrant però enfortint alhora la seva vessant catalanista.

Anys més tard, en una entrevista concedida a la REVISTA BARÇA l’agost del 2006, va incidir en aquesta amalgama entre el futbol i els aspectes extraesportius que compon el barcelonisme: “Per un costat hi ha la il•lusió per un esport modern com és el futbol. Però per l’altre, el convenciment i la identificació amb la idea que el país necessita símbols, punts de referència i aspectes triomfadors. I això ho dóna el Barça. Avui i als anys del franquisme”. En la mateixa entrevista, va recalcar que donada seva condició de culer té “una tendència natural a defensar la institució blaugrana” davant el poc rigor i respecte amb què alguns mitjans parlaven del Barça.

La seva bibliografia blaugrana

Per bé que no era la seva especialitat, Termes va escriure sobre la història del Barça. Ja l’any 1974 va participar en el guió del film ‘Barça’, rodat amb motiu del 75è aniversari del Club. Així mateix, va redactar el capítol dedicat a Josep Samitier del llibre de diversos autors ‘Onze del Barça’ (1994) i va ser l’autor d’‘El camp de les Corts’, el volum cinquè de ‘La Col•lecció del Centenari’ (1998). Recentment, va escriure un capítol en el llibre ‘Barça, cent anys d'història’, publicat pel Club l'any passat.

Noticies del Club

Revista Barça


Patrocinadors oficials


Copyright - FCBarcelona | Nota Legal | Venda entrades | Aquesta pàgina web és l´única oficial del FC Barcelona

Segueix-nos a: Facebook | Twitter | Youtube | RSS


Torna a l´inici del contingut d´aquesta plana
Torna a l´inici de la plana