Català

Salta el menu

Menú d´idiomes


Suñol, català i del Barça


Torna a l´inici de la plana

Contingut

Enllaç al contingut associat

Club

06.08.2011 12:07

Suñol, català i del Barça

www.fcbarcelona.cat


Després de 75 anys de la seva mort, el que va ser afusellat exercint com a president del FC Barcelona, Josep Suñol, es recordat com una figura que representa la unió del sentiment catalanista amb els valors del Barça.


Josep Suñol, ex president del FC Barcelona. Foto: Arxiu FCB
Josep Suñol, ex president del FC Barcelona. Foto: Arxiu FCB

Josep Suñol (Barcelona 1898- Sierra del Guadarrama 1936) va ser president del FC Barcelona des del 27 de juliol deL 1935 fins Al dia del seu assassinat, el 6 d’agost del 1936. Suñol va marcar un abans i un després en la història del barcelonisme i de Catalunya. El definien com un catalanista que sentia les necessitats del pais i que mitjançant l’esport intentava construir una millor ciutadania des de la seva trajectòria com a polític d’ERC. El primer contacte directe amb el FC Barcelona va ser l'any 1925, quan el 12 de febrer d'aquell any va fer-se soci del Club. Quatre mesos més tard, el 14 de juny, una demostració espontània al camp de les Corts en contra de la dictadura de Primo de Rivera va fer que es clausurés l'Entitat. Des d'aquest moment es va incrementar el seu lligam amb el FC Barcelona i amb el món de l’esport. El 1928 ja va formar part com a vocal en la junta del Club, i, un any més tard, va ser elegit president de la Federació Catalana de Futbol, càrrec des de el qual va impulsar moltes iniciatives per tal de vincular la cultura amb l’esport.

Un president escollit pels socis

El 27 de juliol del 1935 va ser elegit democràticament president del FC Barcelona. Els socis van confiar en ell perquè acabés de redreçar la situació financera del Club, tasca que havia iniciat el seu predecessor, Esteve Sala, que com a tresorer i, juntament amb el comptable Francesc Xavier Casals, van ajudar Suñol a tancar la temporada amb un superàvit considerable. A més, en el pla esportiu, l'equip es va proclamar campió de Catalunya i va arribar a la famosa final de Copa del 1936, en què el llavors porter del Reial Madrid, Zamora, va donar el títol al seu equip amb una actuació memorable.

La PB de Palafolls porta el seu nom

La importància de la figura de Josep Suñol sobre els seguidors blaugrana va ser tant gran que també ha deixat petjada en el moviment social del FC Barcelona. La Penya Blaugrana Josep Suñol Garriga de Palafolls porta el nom del “president màrtir” del Club, que en la seva memòria es va crear aquesta penya el 5 de setembre del 2003.

El president màrtir del Barça

La gran trajectòria de Josep Suñol, però, es va veure truncada el 6 d'agost del 1936, quan, a causa de les seves activitats polítiques, el president blaugrana visitava les tropes republicanes prop de Madrid setmanes després de la Guerra Civil. Sense adonar-se'n, el seu cotxe va entrar en una zona controlada per l'exèrcit franquista a la Serra de Guadarrama. Suñol va ser identificat i detingut, i sense judici previ, ell i els seus acompanyants van ser afusellats allà mateix. Avui, després de 75 anys de la seva mort, la figura de Suñol representa el compromís del FC Barcelona amb els valors de la llibertat, la democràcia i també el compromís del món de l’esport amb la cultura.

Noticies del Club

Revista Barça


Patrocinadors oficials


Copyright - FCBarcelona | Nota Legal | Venda entrades | Aquesta pàgina web és l´única oficial del FC Barcelona

Segueix-nos a: Facebook | Twitter | Youtube | RSS


Torna a l´inici del contingut d´aquesta plana
Torna a l´inici de la plana