Català

Salta el menu

Menú d´idiomes


El Papa Joan Pau II ens va visitar fa 28 anys


Torna a l´inici de la plana

Contingut

Enllaç al contingut associat

Club

06.11.2010 10:00

El Papa Joan Pau II ens va visitar fa 28 anys

Manel Tomàs


Avui el Papa Benet XVI arriba a Barcelona, on demà celebrarà la solemne consagració del temple de la Sagrada Família. Just 28 anys abans, el seu antecessor Joan Pau II va celebrar una missa al Camp Nou davant de 120.000 fidels.


Aquell 7 de novembre del 1982 l’estadi barcelonista va viure una jornada històrica, ja que era la primera vegada que un summe pontífex celebrava una missa en territori català. De fet, l’estada de Joan Pau II a Barcelona va ser una etapa més de la seva visita a l’Estat espanyol, la primera que va fer després del seu nomenament com a Papa l’any 1978.

Un preludi multitudinari

EL_PAPA_AL_CAMP_NOU_-_1982.jpgEl viatge del Papa va començar al matí amb la visita a l’abadia benedictina de Montserrat. Ja al migdia, va fer la seva entrada a la Ciutat Comtal i es va dirigir al temple de la Sagrada Família, on va resar l’oració de l’Angelus. Més tard, va marxar a la plaça de la Catedral, passant pel carrer Sardenya, el carrer Aragó, el passeig de Gràcia, la Ronda de Sant Pere, la plaça Urquinaona i la Via Laietana. Davant de la Catedral va beneir la munió de gent que s’hi havia concentrat abans de dirigir-se a la seu de l’Arquebisbat. Després de dinar, cap a les 15.30 hores es va dirigir a l’avinguda Maria Cristina. Un milió de persones van seguir el seu itinerari, preludi de l’ofici religiós del Camp Nou.

Missa solemne al Camp Nou

MISSA_AL_CAMP_NOU.JPGPer bé que va ploure a bots i barrals durant gran part del dia, fins a 120.000 fidels van aguantar estoicament les inclemències de temps i van omplir les graderies d’un Camp Nou recentment ampliat. Joan Pau II va entrar a les 18.30 hores a l’estadi barcelonista pel Gol Sud i enmig d’una gran ovació del públic, una rebuda a la qual va respondre amb la seva benedicció. El Papa es va situar en un pòdium cobert de 600 m 2 al terreny de joc. Sobre la gespa s’estenien 3.000 m 2 de moqueta grana i groga decorada amb flors d’aquest darrer color als extrems.

MISA_PAPA_CAMP_NOU-1982.jpgA la dreta del gran altar muntat al davant de la Tribuna s’ubicaren dos mil cantaires dirigits pel director de la Coral Sant Jordi, Oriol Martorell, i, al davant, s’hi trobava un grup de sacerdots que més tard van repartir la comunió. A la part esquerra, uns set-cents malalts esperaven la benedicció del Sant Pare, mentre que al Palau Blaugrana unes 4.500 malalts, impossibilitats i ancians, van seguir l’ofici a distància. Abans de començar l’eucaristia, el Papa es va adreçar en català als assistents amb les paraules “La pau sigui amb vosaltres”, la qual cosa va provocar l’entusiasme dels congregats. La missa va ser seguida amb un estadi excepcionalment silenciós i va finalitzar amb el cant del Virolai.

A la Llotja del Camp Nou es donaren cita un gran nombre d’autoritats i representants del FC Barcelona. Cal destacar la presència del president de la Generalitat, Jordi Pujol; el conseller adjunt a la Presidència de la Generalitat, Miquel Coll i Alentorn i l’alcalde de Barcelona, Narcís Serra. El president del Club Josep Lluís Núñez i la seva esposa van seguir la cerimònia des de les immediacions del pòdium i van ser una de les vuitanta persones que van rebre la comunió de mans del mateix Papa.

SIGNATURA_LLIBRE_DxHONOR.JPGEl Club li va regalar al Sant Pare un important paquet de material quirúrgic destinat al Tercer Món. Per la seva banda, el Papa va signar al llibre d’Honor del Club i va lliurar un rosari a Josep Lluís Núñez. A més, Joan Pau II va rebre de mans del president barcelonista el carnet de soci número 108.000. Anys més tard, el novembre del 2001, l’actualització del cens va provocar que el número d’associat del Papa passés a ser el 103.350, que era el que tenia quan va morir, el 2 d’abril del 2005.
Imatge del Camp Nou el 7 de novembre del 1982. Fotos: Zbigniew Kumidor / Arxiu FCB
Imatge del Camp Nou el 7 de novembre del 1982. Fotos: Zbigniew Kumidor / Arxiu FCB
Segona missa d’un Sant Pare a Barcelona
La missa de consagració al culte del temple de la Sagrada Família que celebrarà Benet XVI aquest diumenge serà la segona d’un Papa a la Ciutat Comtal en tota la història. I és que Joan Pau ja no va tornar a Catalunya després del 1982, per bé que sí que ho va fer a l’Estat espanyol els anys 1984, 1989, 1993 i 2003. Per la seva banda, Benet XVI, Papa de Roma des del 19 d’abril del 2005, va visitar València l’any 2006.


En el marc de la visita a Barcelona del Papa Benet XVI, la Fundació FC Bacelona ha donat suport a l’associació cristiana Església Plural, que ha volgut ressaltar la catalanitat de la visita.


Comparteix a

Noticies del Club

Revista Barça


Patrocinadors oficials


Copyright - FCBarcelona | Nota Legal | Venda entrades | Aquesta pàgina web és l´única oficial del FC Barcelona

Segueix-nos a: Facebook | Twitter | Youtube | RSS


Torna a l´inici del contingut d´aquesta plana
Torna a l´inici de la plana