Català

Salta el menu

Menú d´idiomes


Els orígens de Gamper


Torna a l´inici de la plana

Contingut

Enllaç al contingut associat

Club

22.10.2008 09:26

Els orígens de Gamper

Àngels Prieto


De molts és conegut que Joan Gamper va viure fins els 18 anys a Suïssa, el seu país natal. El que ja no sap tanta gent és que el fundador del FC Barcelona va jugar al Basilea, equip rival dels blaugranes a la Lliga de Campions.


La infantesa i adolescència de Joan, o Hans, Gamper va lligada a Suïssa, on hi va néixer, i a la pràctica de l’esport. El fundador del FC Barcelona va destacar en moltes disciplines esportives, des del ciclisme , fins el rugbi o la natació. Però sens dubte, la seva gran passió va ser, des de ben petit, el futbol.

La seva néta, Emma Gamper, autora del llibre 'De Hans Gamper a Joan Gamper: una biografia emocional', recorda que el fundador del Barça era “un idealista i apassionat del futbol, i va participar en la fundació de diversos clubs a Suïssa”. Emma Gamper explica que els primers impulsors d’aquest esport, entre els quals hi era el seu avi, corrien amb les despeses dels clubs i la organització dels partits: “En Hans Gamper més aviat va pagar per poder jugar amb els seus amics; el concepte del futbol res no tenia a veure amb el fenomen mediàtic en què s’ha convertit un segle després”.

Jugador del Basel

Co-fundador i jugador del FC Zurich, Gamper també va jugar esporàdicament amb altres equips, entre els quals hi era el Basel, precisament el rival del Barça a la Lliga de Campions. Segons explica Emma Gamper, “en aquella època, els clubs no disposaven de gaires jugadors de qualitat, i quan havien de disputar partits o tornejos internacionals, solien convocar els millors esportistes del moment, encara que juguessin a un altre equip”.

Un partit documentat

1901.jpgVa ser coincidint amb el tercer aniversari del FC Basel, el 15 de novembre de 1896, quan Gamper va deixar el Zurich per jugar amb el Basilea. “Només hi ha documentat un partit –continua Emma Gamper- en el qual participés el meu avi amb el Basel, i va coincidir amb el primer partit internacional d’aquest equip, contra el FC Mulhausen alemany”.

Tot i així, Joan Gamper va estar vinculat a la ciutat de Basilea i al seu club entre els anys 1896 i 1898, encara que no va jugar cap més partit. “El meu avi va ser un membre actiu del FC Basel fins la seva marxa a Barcelona, i anys després, va mantenir el vincle amb la ciutat a través de la seva cosina Frieda Schiesser, casada amb un metge d’aquella ciutat”.

L'orgull de Gamper

Més d’un segle després, els camins entre el FC Barcelona i el FC Basel es tornen a creuar, i la néta del fundador del club blaugrana està convençuda que Joan Gamper “estaria especialment orgullós de veure els dos equips enfrontats a la màxima competició europea”.
Els orígens de Gamper


Comparteix a

Noticies del Club

Revista Barça


Patrocinadors oficials


Copyright - FCBarcelona | Nota Legal | Venda entrades | Aquesta pàgina web és l´única oficial del FC Barcelona

Segueix-nos a: Facebook | Twitter | Youtube | RSS


Torna a l´inici del contingut d´aquesta plana
Torna a l´inici de la plana