Català

Salta el menu

Menú d´idiomes


Barça i Basilea: molts punts en comú


Torna a l´inici de la plana

Contingut

Enllaç al contingut associat

Club

20.10.2008 11:11

Barça i Basilea: molts punts en comú

Manel Tomàs


El Barça i el FC Basilea tenen uns lligams històrics que es remunten a l’època de les respectives fundacions, a finals del segle XIX. Però, per sobre de tot, destaca la vinculació sentimental del barcelonisme amb l’estadi del FC Basilea.


La primera coincidència salta a la vista, ja que es tracta de les sigles dels dos clubs: FCB (FC Basilea i FC Barcelona). Qui sap si Joan Gamper va triar el nom del nostre club per tal de fer coincidir les seves inicials amb les del seu antic equip de Basilea... A més, el FC Basilea va ser fundat gràcies a un anunci publicat al diari ‘Nationalzeitung’ d’aquesta ciutat suïssa (12 de novembre del 1893), mentre que la gènesi del Barça es troba a l’anunci inserit per Gamper a la publicació barcelonina 'Los Deportes' el 22 d’octubre del 1899 (aquest dimecres en farà 109 anys).

Això sí, els suïssos van ser més ràpids en els preparatius: tres dies després de la publicació de l’anunci, el FC Basilea ja era una realitat, mentre que Joan Gamper i els seus amics van trigar una mica més i no van fundar el FC Barcelona fins al 29 de novembre del 1899. Gamper, per cert, s’havia fet soci del FC Basilea l’any 1896, i així va vestir per primera vegada de blaugrana tres anys abans de fundar el Barça.

L’enigma dels colors

GAMPER.jpgI és que una altra de les similituds evidents és el color blaugrana de la samarreta d’ambdós equips, ‘rotblau’ segons l’alemany que parlen els afeccionats del FC Basilea. La teoria que Joan Gamper es va inspirar directament en els colors del seu antic equip suís a l’hora d’escollir els del Barça és una de les més raonables i fundades, però tanmateix no té cap prova documental que l’avali i d’altra banda ha de cohabitar amb moltes més.

De fet, en un tema tan nebulós com el de l’origen dels colors del Barça és molt possible que hi intervinguessin diversos factors. Així, els nostres colors blau i grana perfectament podrien venir del fet que un dels socis fundadors esgrimís a la primera reunió un llapis de doble color blaugrana i que en aquell moment Gamper recordés els seus temps de jugador del FC Basilea. O que la tonalitat negre i grana de l’escut de la societat Los Deportes, precursora del Barça, també l’evoqués al fundador els seus partits amb la samarreta ‘rotblau’. Al capdavall, tot sembla indicar que no sabrem mai quin és l’autèntic origen dels colors del Barça.

Els partits de Nadal del 1916

1901.jpgLa primera vegada que el FC Basilea va visitar el terreny barcelonista va ser amb motiu dels partits de Nadal del 1916, els dies 24 i 25 de desembre. L’escenari va ser l’antic camp del carrer Indústria, que va oferir la màxima assistència possible: 6.000 espectadors. El partit fou de domini local i va acabar amb triomf barcelonista per 3 - 1, gols marcats per Garchitorena (2) i Hormeu.

El dia de Nadal, el FC Basilea (que evidentment aquell dia no anava de blaugrana) va oferir una lluïda actuació i es va endur la victòria (1-3), essent l’únic gol local obra de Garchitorena.

L’eliminatòria amb la selecció de Basilea a la Copa de Fires

SAMARRETA_1899.jpgL’únic precedent d’enfrontaments en competició europea ho és només a mitges. En efecte, els partits de vuitens de final de la Copa de Fires 1958-60 no van ser entre els dos FCB, sinó entre el Barça i una selecció dels dos equips de la ciutat suïssa: el FC Basilea i el Concòrdia Basilea. Val a dir, però, que dels onze jugadors nou pertanyien al conjunt ‘rotblau’ (a més de l’entrenador Rudolf Strittich) i només dos al Concòrdia. Però en puritat es tractava d’un equip diferent que a més anava tot de blanc.

En qualsevol cas, el partit d’anada, disputat el 12 de novembre del 1958, va constituir la primera ocasió en què el Barça va jugar al Saint Jakob Stadium, un camp que anys després esdevindria mític per al barcelonisme. Aquell dia de tardor del 1958 els homes que dirigia Helenio Herrera des de la banqueta es van imposar per 1-2 sota unes condicions meteorològiques molt extremes, amb fred i una pluja intensa.

La tornada, disputada al Camp Nou el 6 de gener del 1959, no va tenir gaire història, amb un Barça molt superior que es va imposar sense problemes per 5-2 a l’equip blanc de la selecció de Basilea. El Barça va acabar guanyant aquella segona edició de la Copa de Fires, i va repetir així l’èxit de la primera, però encara restava pendent tenir al davant uns colors blaugrana adversaris com eren els de la samarreta del FC Basilea. Demà passat els tindrà.

I, evidentment, la Recopa

EUFxRIA_BASILEA_1979.JPGPerò en la vinculació històrica entre el Barça i Basilea, sobresurt la fita del 16 de maig de 1979. El Barça va poder rescabalar-se de la desfeta de deu anys abans i va derrotar al mateix escenari al Fortuna de Dusseldorf per 4-3, i va conquerir així la seva primera Copa d’Europa de Campions de Copa. Trenta mil afeccionats blaugrana desplaçats a Basilea van ser testimonis d’un partit èpic que no es va poder decidir fins a la pròrroga gràcies a una genialitat del 'Lobo' Carrasco que va rematar Hansi Krankl.

Canvis a l'escenari

AFICIONADOS_EN_BASILEA002.jpgInaugurat el 1954 amb motiu del Mundial de Suïssa, aquell llegendari Saint Jakob Stadium va ser enderrocat el 1998. Des del 15 de març del 2001 ocupa el seu lloc el modern Saint Jakob Park, el camp que trepitjaran demà passat els homes de Pep Guardiola. Però segur que per a aquells que van viure la conquesta de la Recopa del 1979, el FC Basilea-Barça del dimecres portarà records entranyables.
Barça i Basilea: molts punts en comú
La desfeta del 1969
Per a tots els bons barcelonistes, la ciutat de Basilea s’associa amb la conquesta de la primera Recopa de la història del club, l’any 1979. El que potser no tanta gent recorda és que deu anys abans, el mateix Saint Jakob Stadium havia estat escenari de la derrota barcelonista, el 21 de maig del 1969, a la final de la Recopa contra el conjunt eslovac de l’Slovan de Bratislava (2-3, amb gols de Zaldúa i Rexach). Va ser, en honor a la veritat, un partit que es va perdre d’una manera injusta, ja que el Barça va desaprofitar nombroses ocasions de gol.


Comparteix a

Noticies del Club

Revista Barça


Patrocinadors oficials


Copyright - FCBarcelona | Nota Legal | Venda entrades | Aquesta pàgina web és l´única oficial del FC Barcelona

Segueix-nos a: Facebook | Twitter | Youtube | RSS


Torna a l´inici del contingut d´aquesta plana
Torna a l´inici de la plana