Català

Salta el menu

Menú d´idiomes


"Volem crear el millor estadi del món"


Torna a l´inici de la plana

Contingut

Enllaç al contingut associat

Club

24.09.2007 13:46

Foster: "Volem crear el millor estadi del món"

Berta Brau


Norman Foster assumeix el repte de remodelar el Camp Nou, respectant l'essència original però adaptant-la a les noves exigències del segle XXI. L'arquitecte ho explica amb passió i una implicació absoluta.


En una entrevista exclusiva amb www.fcbarcelona.cat i Barça TV, l'arquitecte britànic repassa els elements que l'han inspirat per aquest projecte , així com els objectius que s'ha plantejat per dissenyar aquesta nova obra.

Quina opinió li mereix l'actual Camp Nou?

"Crec que l’estadi és un gran edifici i és una de les inspiracions per al nostre disseny, però és el cinquantè aniversari i tot i que s’han anat cobrint les necessitats entre 1957 i avui, ha passat molt temps des d’aleshores; els cànons canvien i nosaltres respectem aquest edifici, no en destruïm cap part, l’eixamplem. És un gran edifici i té una atmosfera increïble així que en certa manera intentem afegir, potenciar els millors aspectes: aquesta olla que és asimètrica, la fem créixer cap amunt i creem un sostre per protegir a l’afició del mal temps, però aquest sostre també es pot moure i deixar que toqui el sol."

Per què va presentar el seu projecte?

"Com pot un arquitecte no voler competir? El Barça és una institució, una oportunitat increïble. Així que estàvem molt entusiasmats i il•lusionats en fer aquest projecte, i és fantàstic que finalment haguem tingut èxit."

Com definiria la seva proposta per al nou Camp Nou?

QM3D8815.jpg"Si ho intento descriure amb paraules és una mica complicat. L’estadi és molt familiar per a l’afició així que el fem créixer, ens vam inspirar en ell, amb aquesta fantàstica olla que és asimètrica, més alta a l’est. Mantenim tot això, ho eixamplem, creem una coberta i millorem les facilitats dels usuaris: per anar als pisos alts pots pujar amb escales mecàniques, estarà ben adaptat per a les persones amb discapacitats físiques, augmentem les facilitats que són apropiades avui i en el futur. Així que volem crear el millor estadi del món i després el cobrim amb una mena de mosaic, amb un cert aire gaudinià. Però les escames d'aquesta pell són diferents, molt colorides, amb els colors del club i de Catalunya. Això permet 'respirar' a l’edifici. I és que és un edifici ecològicament responsable: recull l’aigua de pluja, estalvia energia, utilitza ventilació natural, serà un bon lloc on estar-hi..."

En què es va inspirar per dissenyar-lo?

"Les inspiracions van ser el FC Barcelona, el mateix estadi, la seva arquitectura, la seva història, la seva reputació, la ciutat, Catalunya, els colors, les formes... Alguns d’aquests aspectes es poden definir, alguns estan més en l’esperit de l’indret. Aquestes són les inspiracions."

Aquest nou estadi estarà integrat en l'entorn urbà, sense tanques que el separin del carrer...

"És molt suau pel que fa la relació amb l’entorn. Has de recordar que és un extraordinari desafiament transformar, fer aquests canvis sense tancar l’estadi, mantenint-lo obert i permetent que se segueixin jugant els partits, sense bastides, sense grues. No és agressiu, respecta els socis i també és sensible amb els veïns."

Per què parla d’un desafiament entre espiritualitat i matèria?

20070922_llotja_04.JPG"La cultura del futbol és quasi un 'modus vivendi', és una passió, és inseparable d’un cert sentit d’orgull de Catalunya, de la ciutat. El lema ‘Més que un club’ és una institució. Aquesta és la part espiritual que vaig mencionar. El soroll, el color, el so, les olors... Però tot això té una qualitat física, has de seure còmodament, has de poder arribar amb comoditat al seient, ha de ser una bona experiència, s’ha d’estar protegit dels elements, no has de tenir res que t’obstrueixi la visió... Així que d’alguna manera hem de millorar les prestacions de l’estadi, tot respectant i essent inspirat per la seva arquitectura. Així que ens hem de preocupar pel passat, però aquest és un edifici per al futur, així que en aquest sentit és una afirmació moderna."

Com aconseguiran que les obres no afectin el funcionament normal de l’estadi?

"Evitem la interrupció del funcionament normal de l’estadi gràcies a una immensa feina de recerca, de feina amb els constructors, de feina amb els especialistes, amb els enginyers, desenvolupant un concepte que no necessiti bastides, ni grues, per tal que aquesta remodelació pugui dur-se a terme durant la temporada. Màgicament, l’estadi es començarà a transformar. Gairebé mai aquest edifici està deshabitat, així que cada vegada que hi hagi un partit, els espectadors podran veure el progrés del projecte i finalment, en l’últim moment, serà quan allò que és antic i el que és nou connectaran finalment."

L'entrevista íntegra amb Norman Foster s'emetrà dins el programa Zona Mixta de Barça TV, aquest dimarts a partir de les 13.30 hores.
Foster: “Volem crear el millor estadi del món“

Per visualitzar aquest contingut és necessari que descarregueu l'última versió del Flash Player


Coincidències amb la Torre de Collserola
El nou Camp Nou no serà la primera obra de Norman Foster a Barcelona, ja que també va encarregar-se de la Torre de Collserola. Segons l'arquitecte britànic, totes dues instal•lacions tindran punts en comú: "És interessant la juxtaposició entre l’estadi i la Torre de Collserola, és també interessant que en diferent manera tots dos són molt delicats, molt discrets en l’ús dels cables. La Torre de Collserola és molt delicada en el 'skyline' i això és gràcies al fet que els cables que la subjecten són gairebé invisibles. Els mateixos principis, la mateixa filosofia és el que utilitzarem aquí a l’estadi: els cables, gairebé desapareixeran."


Comparteix a

Noticies del Club

Revista Barça


Patrocinadors oficials


Copyright - FCBarcelona | Nota Legal | Venda entrades | Aquesta pàgina web és l´única oficial del FC Barcelona

Segueix-nos a: Facebook | Twitter | Youtube | RSS


Torna a l´inici del contingut d´aquesta plana
Torna a l´inici de la plana