Català

Salta el menu

Menú d´idiomes


Una cerimònia mundial


Torna a l´inici de la plana

Contingut

Enllaç al contingut associat

Club

13.06.2007 11:33

Una cerimònia mundial

Marc Parramon


Leopoldo Pomés, un dels creadors de la cerimònia d’inauguració del Mundial’82 al Camp Nou, recorda amb nostàlgia i passió els detalls d’un acte del qual ara es compleixen 25 anys.


Enmig del silenci del seu estudi de Barcelona, Leopoldo Pomés treballa en la seva última collita de fotografies de paisatges. “Ara només faig això, m’apassionen els paisatges”, assegura sense retirar qm3d1190.jpgla mirada de la pantalla del seu ordinador. L’actual serenor professional d’aquest fotògraf i realitzador publicitari de 75 anys no té res a veure amb la voràgine en què estava immers ara fa just 25 anys. El dia 13 de juny de 1982 el Camp Nou va ser l’escenari de la cerimònia d’inauguració de la Copa Mundial de Futbol. Ell va ser un dels pares de la criatura.

Tot va començar l’any 1980 quan el publicista català Víctor Sagi, fill del davanter culer Sagi-Barba, va trucar a Leopold Pomés per fer-li una proposta. Sagi volia encarregar-li l’escriptura del guió d’una cerimònia per concórrer al concurs públic obert pel Reial Comitè Organitzador de la Copa Mundial de Futbol amb la finalitat d’adjudicar la realització de la cerimònia a un equip creatiu. “Quan m’ho va proposar em van agafar tots els mals del món però a la vegada va ser una excitació fantàstica”, assegura Pomés en una entrevista amb Barça TV i www.fcbarcelona.cat. I evidentment, va dir que sí.

Col•locant Barcelona al mapa

qm3d1134.jpgGairebé dos anys després, el 13 de juny de 1982, vuitanta mil persones presents al Camp Nou i 1.600 milions més a través de la televisió esdevenien testimonis d’un espectacle emotiu i molt visual amb la pau com a fil conductor. “Quin motiu hi ha més important que aquest? Era un tema rellevant perquè començàvem la democràcia, ho teníem molt clar”, recorda Pomés.

La preparació

L’enginy d’aquest creatiu va dur més de quatre mil joves, vestits de blanc, a moure’s mil•limètricament sobre la gespa de l’estadi per dibuixar un gran colom blanc, qm3d1184.jpgamb referències a la famosa litografia de Picasso. “La dificultat més important era allotjar els nanos. Vam utilitzar el Miniestadi com a magatzem i havien de recórrer el camí fins al Camp Nou i entrar per les portes de l’estadi per així accedir a la gespa.” A les 19:52 hores, el jove Víctor Puente se situava al centre del Camp Nou i deixava anar un colom de dintre d’una pilota de futbol, un dels símbols més emotius de l’espectacle. “Tota la cerimònia estava cronometrada, tot havia de passar al moment precís”.

Satisfacció

L’èxit de l’acte va ser rotund. “Em consta que Pelé es va emocionar i recordo que un diari anglès va encapçalar la seva portada del dia següent amb la paraula castellana Fantástico", rememora. Va ser una cerimònia que col•locava Barcelona i el Camp Nou al mapamundi de l’imaginari col•lectiu i que, tot i la modèstia dels seus creadors, va suposar un precedent brillant davant la cita olímpica que sacsejaria Barcelona just deu anys després.
Una cerimònia mundial
Un colom mandrós als assajos
Sobre el guió, un colom blanc havia de sortir volant d’una pilota de futbol que obriria un nen enmig del Camp Nou. Durant els assajos de les setmanes prèvies a la gala, el colom, ni de lluny, sortia volant de la pilota. L’animal treia el cap de la bola, s’hi pujava a sobre i amb tota la parsimònia del món feia un bot fins a aterrar a la gespa.

Davant la desesperació de l’equip artístic, es va fer venir un expert ornitòleg i es va crear un mecanisme hidràulic dins de la pilota per afavorir l’arrencada del vol. Tot i els esforços, el colom continuava dirigint-se a la gespa fent cas omís al guió. Sorprenentment, el dia de la cerimònia, potser conscient del neguit de tothom, en obrir-se la porteta de la pilota, el colom va alçar el vol en estampida. Automàticament, va provocar l’aplaudiment del públic assistent i el consegüent sospir de l’equip artístic.


Comparteix a

Noticies del Club

Revista Barça


Patrocinadors oficials


Copyright - FCBarcelona | Nota Legal | Venda entrades | Aquesta pàgina web és l´única oficial del FC Barcelona

Segueix-nos a: Facebook | Twitter | Youtube | RSS


Torna a l´inici del contingut d´aquesta plana
Torna a l´inici de la plana