El campió viu una estrena plàcida (80-66)

21.10.2010 22:31

Llorenç Tarrés

El Regal Barça ha començat la defensa del seu títol de l’Eurolliga amb una clara victòria al Palau davant el Cibona. Els de Xavi Pascual han brillat en defensa en els dos primers quarts davant un conjunt croat massa tou.

Al descans el Cibona només havia anotat 20 punts davant un Regal Barça molt intens en defensa, factor clau per entendre la comoditat amb què s’ha desenvolupat el partit per als homes de Xavi Pascual. Ha estat un triomf plàcid en un partit que s'havia de guanyar i en què Navarro i Ricky, tots dos amb 14 punts, han estat els màxims anotadors del Regal Barça.

Blaugranes de color mango

2010-10-21_FCB_REGAL_-_CIBONA_VIP_022.JPGL’equip blaugrana, que ha vestit de color mango ja que els visitants van perdre el seu equipatge suplent de camí a Barcelona, ha intentat exercir de campió des del salt inicial. Li ha costat al principi a causa del notable inici d’un descarat Cibona, ben dirigit per Stipcevic i amb bons moviments interiors. Tot sigui dit, també a causa de certes imprecisions al primer quart en el llançament i en la circulació.

Tant és així que a tres minuts per al final del primer parcial, el marcador reflectia un empat a 6 impropi de dos equips tan ofensius, un resultat que ha trencat Ricky amb un triple i una assistència marca de la casa a Morris. El Regal Barça ha apujat aleshores el ritme i el Cibona ha intentat seguir-lo, i aquí és on ha començat a perdre el duel. El primer quart s’ha tancat amb un 17-12 favorable als locals gràcies a dues bones accions de Lorbek.

La baixa de Rozic, un dels millors arguments del conjunt croat, per problemes als isquiotibials ha pesat tant o més que les de Mickeal i Basile. El Regal Barça ha mogut molt i bé la banqueta i en tot moment se l’ha vist amb la frescor suficient per frenar les escomeses croates. La situació estava clarament controlada.

Lorbek seguia rendint sota els taulers, actiu sobretot en el rebot ofensiu, i un triple de Lakovic ha significat el màxim avantatge fins aleshores (22-12). Però el segon quart ha acabat decaient en una successió d’errors a banda i banda que no han permès que els de Xavi Pascual s’escapessin del tot en el marcador (24-15, minut 15).

Estrebada definitiva

2010-10-21_FCB_REGAL_-_CIBONA_VIP_007.JPGUna acció personal de Navarro i un 2+1 de Ricky han permès una nova estrebada, aquesta ja pràcticament definitiva. El Cibona, poc encertat en el tir exterior (0 de 7 en triples al primer temps), començava a veure l’assalt al Palau com una utopia. Cada atac se li feia un món i només Bogdanovic i de tant en tant Stipcevic prenien les decisions correctes. Al descans, els de Radulovic només havien pogut anotar 20 punts, un per minut. La diferència era de +15 quan els dos equips s’han retirat cap als vestidors (35-20).

Els dos primers atacs de cada equip al tercer parcial no han acabat amb cistella. Els paràmetres d’anotació seguien sent baixos com al primer temps. Tampoc ha variat la defensa blaugrana. Impecable, granítica, constant, activa, solidària. El Cibona estavellava un cop i un altre les seves esperances d’anotar i això ha donat confiança a l’atac local.

Morris ha clavat un tap estratosfèric que ha aixecat tanta admiració al Palau com desesperació a la banqueta visitant, on el tècnic Radulovic ja feia estona que havia deixat l’americana a terra. Un alley hoop immediat de Vázquez l’ha deixat planxat del tot. Ricky ha augmentat el coixí fins als 22 punts (46-24) i un triple de Navarro ha fet que el Regal Barça doblés el conjunt rival (49-24).

Bogdanovic maquilla el marcador

El Cibona, tot i la rèmora del nul encert en el tir i les pèrdues de pilota, ha dedicat els seus esforços a sortir com menys escaldat millor del Palau. Amb Stipcevic cada vegada més ofuscat, Bogdanovic (28 punts) era l’únic capaç de trobar cistella. Uns minuts de desencert i de clar relaxament blaugrana, això sí, han deixat el resultat en 56-41 al final del tercer quart. El marcador era la millor notícia per al campió croat, que en el tercer parcial ha fet més punts que en els dos primers junts.

2010-10-21_FCB_REGAL_-_CIBONA_VIP_015.JPGUn triple de Lorbek ha obert un últim quart en què els de Xavi Pascual han tornat a prémer l’accelerador. El públic es divertia, animant els jugadors absents per lesió, i veient com el seu equip tornava a passar amb facilitat dels 20 punts i establia un nou màxim avantatge amb un parcial d’11-0 (67-41). Ricky trobava la combinació perfecta entre espectacle i efectivitat, Grimau oferia uns bons minuts i Xavi Pascual podia fer el que tot entrenador desitja en aquest tipus de partits: repartir al màxim els minuts. Fins i tot el jove Aparicio ha pogut fer el seu debut, testimonial, a la màxima competició europea.

El Regal Barça no ha volgut fer més sang i el Cibona ho ha aprofitat per sortit dignament del Palau. No obstant, ha estat un rival massa tou per plantar cara a un campió d’Europa que ha començat com calia el llarg camí cap al Sant Jordi.

Espectacular acció de Navarro. (Fotos: Àlex Caparrós - FCB)