El primer assalt és blaugrana (74-64)

09.06.2011 22:36

Llorenç Tarrés

El Regal Barça ha aconseguit el primer punt de la sèrie final de la Lliga ACB després de superar el Bilbao Basket des del salt inicial. Lorbek (màxim anotador amb 24 punts i 28 de valoració) i Perovic han brillat en el triomf barcelonista.

La pinya blaugrana celebra el primer triomf a la final. Fotos: Àlex Caparrós - FCB.

La fitxa del partit
REGAL FC BARCELONA, 74
BIZKAIA BILBAO BASKET, 64

Regal FC Barcelona (26+17+21+9):
Sada (2), Navarro (9), Perovic (5), Lorbek (24), Anderson (9) -cinc inicial-, Ricky Rubio, Lakovic (2), Fran Vázquez (2), Ingles (3), Ndong (9), Morris (1) i Grimau (8).

Bizkaia Bilbao Basket (12+19+9+24): Jackson (7), Mavroeidis (5), Mumbrú (5), Hervelle (8), Blums (5) -cinc inicial-, Warren (12), Fisher (6), Paco Vázquez (3), Banic (6) i Vasileiadis (7).

Àrbitres: Hierrezuelo, Redondo i Jiménez. Sense eliminats.

Pavelló: Palau Blaugrana. 6.821 espectadors.

Fes clic aquí per accedir a l'estadística oficial del partit.
La final de l’ACB s’ha estrenat aquest vespre al Palau Blaugrana, un escenari vestit de gala com en totes les grans ocasions i que ha ajudat l’equip de gran manera. I l’equip ha respost al suport amb una victòria contundent davant un Bilbao Basket que ha patit una de les millors versions blaugrana. Els de Xavi Pascual, després d’un enorme primer quart i d’arribar al descans amb un còmode avantatge, han sentenciat a l’inici de la represa i han acabat gaudint d’una primera victòria tranquil·la, molt merescuda i només maquillada al final.

Recital de Lorbek

Alguns deien que la pressió podia afectar el Regal Barça davant un rival sense res a perdre, però el que ha pesat més ha estat l'experiència més gran dels blaugranes en cites d’aquestes característiques. Els barcelonistes han tingut una sortida fulgurant a pista i han realitzat un primer quart impecable. Amb el treball incansable de Perovic i l’encert de Lorbek (11 punts al primer quart, amb un cent per cent d’encert en triples), però sobretot amb una nova exhibició defensiva, el conjunt de Xavi Pascual ha obert ràpidament forat (10-2).

Quatre punts seguits de Navarro han ampliat la diferència davant un rival superat, descol·locat, distret. L’equip blaugrana ha arribat a dominar per 15 punts (25-10) davant l’alegria d’un Palau entregat a la causa i que ha empès l’equip cap a la victòria. Finalment s’han tancat els primers 10 minuts amb un +14 (26-12).

2011-06-09_FCB_REGAL_-_BIZKAIA_BILBAO_BASKET_019.jpgUn parcial de 0-4, ampliat després fins al 2-9, ha estrenat el segon quart (28-21). No obstant, els blaugranes han contestat a l’esperada reacció visitant, liderats per un Navarro, un triple del qual ha tornat a deixar un món de distància entre els dos equips (39-26). El Regal Barça no ha donat marge als de Fotis Katsikaris, que si més no havien aconseguit frenar l’allau local per arribar al temps de descans dotze punts per sota (43-31).

Trenquen definitivament el partit

El segon temps ha començat de la mateixa manera que el primer, amb un triple de Lorbek que recuperava el màxim avantatge local, i una primera acció defensiva impecable, forçant els visitants a esgotar el temps de possessió. L’eslovè seguia engreixant els seus números de manera escandalosa i Perovic caçant rebots ofensius que donaven segones opcions als blaugranes, que han donat el cop de gràcia amb un parcial de 14-2.

El partit es decantava definitivament cap al costat de l’equip blaugrana, que ha superat els 20 punts de marge (57-33) en els seus millors minuts i amb una enorme facilitat. Els visitants han començat a pensar en el segon duel, encara amb més de deu minuts per jugar, però el Regal Barça ha mantingut la intensitat de manera tan destacable com increïble.

2011-06-09_FCB_REGAL_-_BIZKAIA_BILBAO_BASKET_004.jpgXavi Pascual mantenia activa la roda de canvis i demanava intensitat. Volia clavar un cop d’autoritat, el Regal Barça, i ha tingut el rival completament noquejat durant un bon grapat de minuts. El Bilbao Basket, que ha arribat a estar 26 per sota (62-36),  tot just ha anotat 9 punts al tercer quart..., i encara gràcies a una petita dosi de maquillatge final. Només l’ensurt d’Ingles, amb una rebrincada al turmell esquerre, ha aigualit una mica la festa blaugrana en un tercer quart espaterrant.

Cert relaxament final

Els últims 10 minuts han estat un afegit innecessari. Un cert relaxament s’ha deixat notar en les files del Regal Barça, mentre que Katsikaris ha començat les rotacions, reservant els seus homes més importants. Curiosament això ha servit al seu equip per baixar de la barrera dels 20 punts. Els de negre, liderats per secundaris com ara Paco Vázquez, s’han acostat fins als 12 punts (70-58), i han canviat completament les sensacions del partit.

Però que ningú s’espanti. Lorbek ha tornat a anotar i Ricky i Ndong han aixecat el Palau amb dos taps estratosfèrics. Passat l’ensurt, el Palau ha respirat. El resultat final, tot just deu punts de marge, no expliquen en absolut el desenvolupament del partit. El primer assalt ha estat clarament blaugrana.