Caldrà guanyar a l’OAKA (71-75)

24.03.2011 23:37

Llorenç Tarrés

En un final agònic, el Regal Barça ha perdut al Palau contra el Panathinaikos, un resultat que obliga el conjunt de Xavi Pascual a guanyar dos partits més si vol ser a la Final a 4 del Palau Sant Jordi.

La fitxa del partit
REGAL FC BARCELONA, 71
PANATHINAIKOS, 75

Regal FC Barcelona (17+21+19+14):
Ricky Rubio (6), Navarro (19), Anderson (11), Lorbek (7), Perovic (2) -cinc inicial-, Vázquez (11), Sada, Lakovic (5), Morris, Ingles, Ndong (10) i Grimau.

Panathinaikos (10+18+28+19): Diamantidis (17), Calathes (8), Sato (18), Fotsis (3), Vougioukas -cinc inicial-, Batiste (14), Kaimakoglou, Nicholas (10), Perperoglou, Tsartsaris (4) i Maric (1).

Àrbitres: Cerebuch (Itàlia), Dozai (Croàcia) i Zamojski (Polònia).

Pavelló: Palau Blaugrana. 7.319 espectadors.

No ha pogut ser. Tot i manar per deu punts d’avantatge al descans (38-28), el Regal Barça no podrà marxar a Grècia amb un 2-0 al seu favor. Els blaugranes, molt superiors al primer temps, han pagat la millora d’un conjunt grec que ha actuat al límit del reglament i que s’ha beneficiat d’algunes polèmiques decisions arbitrals. La sèrie es desplaça empatada a l’OAKA d’Atenes, on dimarts i dijous vinent es disputaran el tercer i el quart partit. Tot segueix a l’aire.

Ambient de luxe

En un d’aquells dies en què els seients buits al Palau es compten amb els dits d’una mà, en què el Regal Barça juga amb un sisè home, el conjunt de Xavi Pascual s’ha quedat amb la mel als llavis en un desenllaç trepidant. El partit l’hauria pogut guanyar qualsevol però l’últim llançament de Lakovic no ha volgut entrar i els grecs han pogut celebrar el triomf.

Però resultat a banda, l’equip ha respost i ha lluitat des de la primera cistella, obra d’Anderson, que ha generat una pluja de papers a les grades i una bona dosi de confiança a l’equip. Cap dubte. Confiança total. Marge zero per al rival. Amanit tot plegat amb un primer tir de Diamantidis fallat. El base grec, tot un corcó al primer partit, ha estat ofegat durant els primers 20 minuts per la defensa blaugrana, si bé al segon temps ha acabat sent decisiu juntament amb Sato.

Deu amunt al descans

2011-03-24_FCB_REGAL_-_PANATHINAIKOS_020.JPGLes sensacions no podien ser millors. I els primers parcials, tampoc. L’equip tancava bé el rebot defensiu, tot i el poder grec sota el cèrcol, mentre que en atac Navarro exercia de líder per generar perill constant gràcies a la seva innata capacitat per desbordar. L’únic però han estat els tirs lliures, però ni això ha frenat un Regal Barça que ha registrat un esperançador 11-3 per començar. Al final del primer quart, el resultat era de 17-10 després d’una aparició estel·lar de Vázquez (6 punts seguits).

Un triple de Jaka Lakovic ha obert el segon quart i el Regal Barça ha doblat un Panathinaikos a qui cada cistella li costava un món. La màxima diferència ha pujat fins als 16 punts (28-12). Però la reacció grega havia d’arribar i, ni que fos tímidament, ni que fos gràcies al rigor arbitral contra la defensa blaugrana, ha arribat amb un parcial de 0-9. Al descans, 38-28 i encara molta cera per polir.

La segona meitat no podia començar millor, amb un triple d’Anderson i un Regal Barça eixamplant diferències, sempre per sobre dels deu punts. Però l’avís de Diamantidis ha estat instantani. Un triple seu col·locava el 43-33. I qui avisa no és traïdor. Dos triples més del dorsal 13 han ajustat el marcador com feia molta estona que no ho estava (46-42).

Cara o creu final

2011-03-24_FCB_REGAL_-_PANATHINAIKOS_011.JPGPerò solidaris com sempre, amb el joc de conjunt que sempre apareix en els moments difícils, l’equip de Pascual ha reaccionat i ha recuperat el control en uns minuts fantàstics de bàsquet. No obstant això, dues decisions arbitrals molt protestades, que han acabat amb una tècnica a Navarro, han tancat un tercer quart amb la grada molt encesa, els jugadors molt nerviosos i un marcador que separava els dos equips per només un punt: 57-56. Increïble!

Panathinaikos havia aconseguit portar el duel al seu terreny i en aquest estat de caos s’ha mostrat més encertat. L’últim parcial, deu minuts a vida o mort, ha començat molt calent, amb Diamantidis endolladíssim, Sato fent estralls i una defensa grega al límit del reglament. Panathinaikos ho ha reafirmat col·locant-se per davant després d’un segle (57-58). Els grecs han completat un parcial de 0-11 que deixava els locals en una situació límit, però encara hi ha hagut una reacció final, quasi heroica. Amb 62-70 tot semblava perdut, però el caràcter, el talent i la fe d’aquest equip són il·limitats. Navarro, amb un triple i un 2+1, ha deixat el resultat en 71-72.

Diamantidis ha fallat un tir lliure, però l’últim llançament de Lakovic no ha entrat i Batiste ha esmaixat a l’últim segon les últimes esperances. Tocarà guanyar a Grècia. Com ja es va fer ara fa un any a Vistalegre.