El partit etern de Manresa

03.04.2010 17:34

Llorenç Tarrés

L’última visita del Regal Barça al Nou Congost va establir un rècord: va ser el partit més llarg que s’ha viscut mai a la Lliga ACB, ja que es van jugar fins a quatre pròrrogues.

“Mai havia viscut res semblant”, se sincera Fran Vázquez durant l’últim entrenament abans del partit de diumenge. Els homes de Xavi Pascual van acabar perdent aquell partit per un espectacular 122-117 davant l’aleshores Ricoh Manresa. El partit, que es va jugar el 22 de març del 2009, va ser molt igualat i va acabar durant 60 minuts, tota una agonia per als jugadors. “Físicament va ser dur; mentalment, encara més”, explica el gallec.

Després d’arribar al descans amb un 37-37 en el marcador, en els següents 20 minuts va predominar l’emoció. Qualsevol dels dos equips hauria pogut tancar el partit a favor seu. Els manresans van agafar un lleuger avantatge quan faltaven 32 segons per al final que semblava definitiu (71-65). Però un triple de Basile i un altre de Navarro en l’última jugada van forçar el primer temps afegit.

Primer temps extra

Va ser aleshores quan es va viure un fet inèdit: la disputa de quatre pròrrogues. El final dels primers cinc minuts extres va acabar amb empat a 81. En la segona pròrroga, Navarro va tenir l’oportunitat de sentenciar el partit, però va fallar un tir lliure i Ibaka va empatar novament per als del Bages (93-93).

Posteriorment, va ser el Barça el que va haver d’igualar el matx, amb una cistella de Lubos Barton quan faltaven només sis dècimes per a la conclusió de la tercera pròrroga. El marcador electrònic del Nou Congost reflectia, doncs, el 108-108, que obligava a disputar-ne una quarta.

"Que no torni a passar"

Sense David Andersen, Víctor Sada i Ersan Ilyasova, eliminats anteriorment per cinc faltes personals, i amb Juan Carlos Navarro i Jaka Lakovic que també van arribar a les cinc faltes en els últims minuts, els blaugrana van acabar perdent per 122-117, en el partit més llarg que s’ha disputat mai a l’ACB.

“Aquell precedent ens recorda les dificultats de jugar a Manresa. És un pavelló petit, i el públic està molt a sobre dels jugadors. A Manresa no són dotze jugadors i l’afició, són tots un”. Sembla impensable que pugui repetir-se aquella situació. “Tant de bo no passi una altra vegada; però, si és així, serà qüestió d’estar molt concentrats”, afirma Vázquez, que va acabar aquell partit amb 28 punts.

Ricky i Ndong, en una acció contra el Manresa (Foto: Arxiu).
Un altre registre històric
Aquell 22 de març del 2009, el Ricoh Manresa va establir un nou registre històric, anotant 55 tirs lliures. El partit més llarg que s’ha vist mai a l’ACB és també el tercer amb més punts (239), després del Barça-Cajabilbao del 1987 (147-106, 253 punts anotats) i del Caixa Ourense-Cai Saragossa del 1990 (109-131, 240 punts en total).