Futbol total (1-4)

13.05.2009 23:59

David Saura (enviat especial)

Tres anys després de París, el Barça torna a aixecar un títol. La remuntada contra l’Athletic (1-4) dóna el primer títol de la temporada a un equip que ha tornat a donar una lliçó de bon gust i de futbol creatiu. Torna el futbol total.

Mestalla ha viscut aquest dimecres, amb la final de Copa, la primera etapa d’una cursa amb tres proves cap al triplet. La primera ja és al sarró. La segona ja la té mig feta i la tercera acabarà a Roma. Ningú ha dit que serà fàcil, però si malgrat les baixes i el cansament físic el Barça de Guardiola segueix jugant com ho està fent fins ara, aconseguirà el mallot groc el 27 de maig.

L’estrena de Guardiola

A Mestalla, la classe del Barça s’ha combinat amb un esperit competitiu envejable, que ha sabut reaccionar davant la incomoditat de rebre un gol al minut 9. La remuntada ha estat contundent i aclaparadora. El tècnic Pep Guardiola estrena el seu palmarès com a entrenador amb una declaració d’intencions clara. El futbol està d’enhorabona.

Xoc d’estils

El partit, amb dos clubs que porten aquesta competició al seu ADN, es plantejava com un xoc d’estils, amb una manera d’entendre el futbol totalment oposada. El joc de toc i de combinació curta del Barça contra el joc físic i aeri de l’Athletic. I la primera part ha respost a les expectatives.

Corria el minut 9, quan l’Athletic tenia el seu primer córner, després d’una gran aturada de Pinto. La centrada tancada de Yeste al segon pal ha trobat Toquero que, avançant-se a Keita i Xavi, ha enviat amb el cap la pilota al fons de la xarxa. Com va fer Endika ara fa 25 anys, els bascos s’avançaven en el primer tram del partit. I això situava el matx en una perspectiva idònia per als blanc-i-vermells.

La brúixola, per a Xavi

Aquest gol inicial coincidia amb les dificultats del Barça per treure la pilota des del darrere, fruit de la intensa pressió sobre els centrals i els laterals. Però després de 15 minuts de desorientació, Xavi ha recuperat la brúixola del joc del Barça i el partit s’ha girat com un mitjó. Les passades interiors cap a Eto’o i Bojan, que superaven l’esquena dels defenses, anunciaven la millora del joc. De fet, Eto’o podria haver empatat el partit al minut 20, després d’una passada excel·lent del ‘6’ del Barça, però al camerunès li ha faltat l’espurna necessària per xutar la pilota tal com venia.

Touré es vesteix de Messi

A més, el Barça tornava a ser qui més pressionava l’Athletic i l’obligava a rifar cada pilota des del darrere. La millora del Barça era evident i s’ha vist recompensada al minut 30. El protagonista inesperat ha estat Touré, avui reconvertit a central. En una jugada en què ha combinat potència i tècnica, el jugador ivorià, que ha arrencat des del migcamp amb la pilota controlada, s’ha desfet de tots els jugadors que li sortien al pas i ha engaltat un xut potent i ras que ha entrat, ajustat al pal, a la porteria de Gorka.

Els dos gols reflectien la manera d’entendre el joc dels dos equips. Un gol de córner per la superioritat en el joc aeri contra un altre de tècnica depurada. A més, les sensacions que deixaven un equip i l'altre, abans del descans, eren molt diferents. De fet, el Barça podria haver marxat al descans amb un marcador favorable si un xut de falta llunyana d’Alves, que ha sortit molt a prop de l’escaire, hagués trobat la porteria contrària.

Una represa fulgurant

A la represa, el partit ha començat de la mateixa manera que ha acabat, amb domini abassegador del Barça. I la mostra més clara han estat tres accions gairebé consecutives de Messi, que ho intentava de totes les maneres. El gol es respirava. I ha arribat, al minut 52, amb un protagonista que clamava al cel: Leo Messi. L’argentí ha recuperat un rebuig a dins de l’àrea basca per afusellar Gorka i celebrar la remuntada amb l’afició del Barça.

Més i més

Les coses tornaven al seu lloc natural, amb la recompensa de la victòria parcial a l’equip que oferia la millor proposta futbolística. Lluny d’escatimar esforços i d’especular, l’equip s’ha llançat descaradament a guanyar el partit, contra un rival que perdia pistonada cada minut que passava.

L’exemple més clar d’aquestes sensacions ha estat el tercer gol. Alves ha recuperat una pilota a la seva àrea i ha assistit Messi, que ha llançat el contraatac. L’argentí ha passat en profunditat cap a Bojan, que ha definit com els àngels. Quan semblava que la passada a Eto’o era l’opció més fàcil, el davanter de Linyola s’ha sabut esperar i, amb la pilota en moviment, l’ha ajustat al pal llarg de la porteria rival.

Futbol total

L’allau de joc era aclaparador per a l’equip de Caparrós, que no sabia com afrontar el que li venia a sobre. Per si això no fos suficient, el Barça ha rematat el partit amb un altre dels recursos més rendibles d’aquesta temporada: el joc a pilota aturada. En una falta molt a prop d’una cantonada de l’àrea petita, Xavi ha fet un gol magistral. De nou buscant el pal, el de Terrassa ha fet passar la pilota per l’escaire, allà on els porters no hi tenen res a fer.

Quedaven 25 minuts per acabar el partit, però la final ja tenia molt poques coses per explicar. Les havia explicat totes un Barça demolidor, ambiciós i, tres anys després, novament guanyador.

Per visualitzar aquest contingut és necessari que descarregueu l'última versió del Flash Player