La crònica

El gol

0-1, Giuly (min. 44)

Primer pas (0-1)

El FC Barcelona ha donat un primer pas important de cara a aconseguir la Supercopa d'Espanya, el què significaria el primer títol oficial de la temporada 2006-07. Diumenge que ve el Camp Nou veurà el segon partit d'aquesta final.

Ludovic Giuly ha començat la temporada, un cop més, amb les piles carregades. Si l'extrem ja va ser decisiu en el tram final de l'anterior temporada, amb gols com el de San Siro, el '8' del FC Barcelona ha tornat a veure porta com ja ho va fer també la temporada passada a la Supercopa en partit jugat a Sevilla davant el Betis. El primer gol del Barça, però podria haver estat acompanyat d'uns quants més, si Gorka no hagués estat tant encertat com en l'últim quart d'hora d'aquest primer derbi de la temporada.

Aposta segura

Frank Rijkaard ha apostat sobre segur. L'onze que ha presentat a Montjuïc el conjunt blaugrana parlava clarament de les intencions del seu tècnic. Un equip basat en el bloc que va fer el doblet la temporada anterior per assegurar un bon resultat en el partit d'anada de la Supercopa d'Espanya. Les tres noves incorporacions, Thuram, Zambrotta i Gudjohnsen han esperat el seu torn a la banqueta.

El primer quart d'hora del primer derbi de la temporada ha tingut un domini altern. L'Espanyol, amb l'empenta inicial lògica de jugar amb el públic a favor, ha gaudit en el minut 10 d'una primera oportunitat en les botes de Fredson, el millor jugador blanc-i-blau en els primers 45 minuts. La pilota, però, ha sortit desviada per damunt del travesser de Víctor Valdés.

Rufete fa lluir Valdés

En el minut 19, l'Espanyol ha tingut la seva millor ocasió. Un desdoblament per banda dreta de l'argentí Zabaleta ha acabat amb una passada enrere d'aquest que ha rematat Rufete. El que no comptava l'exdavanter del València és amb la gran intervenció de Valdés. El porter de l'Hospitalet ha tingut deu minuts d'inspiració que han servit per demostrar que continua sent un dels millors porters d'Europa.

El poc ritme de circulació de pilota s'ha fet notar quan el partit ha arribat al llindar de la primera mitja hora. Tots dos equips, amb una notable manca de ritme de competició oficial, han passat per uns minuts ensopits, malgrat que Ronaldinho ha començat a aparèixer amb comptagotes. En el minut 38, un cop més Fredson ho ha provat amb una falta llunyana que s'ha tornat a perdre lleugerament desviada per damunt del travesser de la porteria de Valdés.

Giuly, un altre cop decisiu en la Supercopa

En l'últim tram de la primera part han arribat les oportunitats per al FC Barcelona.  En el minut 39, Eto'o i Xavi s'han intercanviat els papers i el camerunès ha assistit el de Terrassa que a punt ha estat de superar per baix Gorka, però el porter basc de l'Espanyol ha estat encertat. Cinc minuts després, però, el Barça ja no ha perdonat. Una passada marca de la casa de Ronaldinho cap a Giuly ha deixat completament sol el davanter francès que, com la temporada passada a camp del Betis, ha tornat a ser decisiu.

Baixen les revolucions

A la represa, el partit ha baixat molt quan a intensitat es refereix. En els vint primers minuts de la segona part només cal destacar els nombrosos canvis que hi ha hagut a les dues banquetes. En l'Espanyol, Pandiani i Coro han entrat per Tamudo i Rufete, respectivament. Per la seva banda, en el FC Barcelona Messi ha entrat per Giuly. En el minut 66, el jove argentí ha tornat oficialment a vestir la samarreta blaugrana. L'últim va ser el 7 de març en el partit de tornada dels quarts de final de la Lliga de Campions davant el Chelsea al Camp Nou.

L'Espanyol ha acusat molt la pressió que ha tractat d'exercir en el primer temps i els jugadors d'Ernesto Valverde han notat notablement el desgast fet. Mentre, el FC Barcelona ha anat de menys a més. Si en els minuts finals del primer temps ha estat molt més actiu que en els compassos inicials del matx, a partir del minut 71, coincidint amb l'entrada d'Iniesta per Xavi, el Barça ha començat a funcionar com l'equip que tant va agradar la temporada passada.

Cinc ocasions quasi consecutives

Entre els minuts 71 i 80, l'equip de Frank Rijkaard ha fet el seu millor futbol. Ha generat fins a cinc ocasions gairebé consecutives que només s'han trobat amb la manca d'encert o amb les bones intervencions de Gorka. La primera de les cinc ha estat un xut d'Eto'o als núvols després d'una bona combinació amb Ronaldinho. La segona, en el minut 76, ha estat un xut amb la cama dreta de Leo Messi que ha aturat Gorka. Un minut després, una excel·lent jugada de Deco ha acabat amb una obertura a l'esquerra que Ronaldinho no ha aconseguit culminar en gol degut a la nova aturada de Gorka.

En el minut 78, Oleguer Presas ha tingut una gran ocasió. Eto'o l'ha deixat completament sol amb una molt bona assistència, però el de Sabadell ha acusat el fet de no ser un assidu en les jugades ofensives de l'equip. Finalment, de nou Messi en el minut 80 ha tornat a disposar d'una bona oportunitat amb un xut tou que ha aturat Gorka sense dificultats.

El més destacat dels minuts finals ha estat el debut oficial amb la samarreta blaugrana de l'italià Gianluca Zambrotta. L'exjugador de la Juventus ha entrat en el lloc de Carles Puyol i ha aportat calma i sobrietat en defensa, ben combinada amb alguna acció ofensiva amb Leo Messi. Ja en el temps afegit, Thiago Motta ha gaudit de la darrera ocasió amb una llançament de falta amb l'esquerra.

La prèvia

A pel setè títol

El FC Barcelona jugarà la seva dotzena final de Supercopa, i, en el cas de derrotar l'Espanyol, serà la setena que guanyi i se situaria al capdavant del rànquing d'aquest competició, empatat amb el Reial Madrid. La primera Supercopa blaugrana va arribar a la temporada 1983-84 després de guanyar l'Athletic Club (1-3 i 0-1). Poc després en guanyaria tres de consecutives amb Johan Cruyff a la banqueta (1991-92, 1992-93 i 1994-95) i una amb Sir Bobby Robson (1996-97). La més recent és la de la temporada passada, la sisena davant el Betis (0-3 y 1-2).

Super partit per començar

Comença la temporada oficial. La pilota comença a rodar i ho fa amb un derbi Espanyol-Barça, amb la Supercopa d'Espanya en joc. El primer dels set títols pels que lluitarà l'equip de Frank Rijkaard.

L'estadi de Montjuïc, un escenari històricament propici per al Barça, veurà aquesta nit (22.00 hores, Tele 5) el debut oficial del campió d'Europa, que abans del Gamper haurà de fer front al primer títol d'un any ple de reptes. En una final inèdita , a doble partit, el conjunt de Rijkaard es presenta amb totes les seves novetats a l'equip.

L'equip de Frank Rijkaard: Després de superar amb nota els cinc partits de pretemporada , en què el FC Barcelona s'ha mantingut invicte, ara arriba l'hora de la veritat. Un partit seriós en què si bé els jugadors, tal com ells mateixos han afirmat, no estaran al cent per cent, segur que donaran el cent per cent. Els blaugrana volen començar a escriure una pàgina de la història del club, en la lluita pels set títols oficials en joc, i el primer pas passa per guanyar la Supercopa d'Espanya.

El tècnic holandès, que aquest dimecres va donar la seva primera llista de convocats oficial de la temporada, va incloure els tres nous fitxatges: Eidur Gudjohnsen, Liliam Thuram i Gianluca Zambrotta. Tots tres tenen possibilitats de jugar en aquest primer partit de la temporada, però el més probable és que Rijkaard opti per l'equip base de l'any passat, amb retocs puntuals.

Ronaldinho segueix acaparant elogis: Serà la seva quarta temporada vestint la samarreta del Barça, però com si fos la primera. I és que la il·lusió que genera aquest brasiler traspassa fins i tot fronteres, com s'ha pogut comprovar en la recent gira americana, que el '10' del FC Barcelona va catalogar com "molt positiva". Amb quatre gols, ha tornat a ser la referència de l'equip en aquesta pretemporada.

Un Espanyol renovat: Ernesto Valverde encapçala el nou projecte espanyolista. L'equip blanc i blau, actual campió de la Copa del Rei, ha renovat parcialment la seva plantilla amb quatre incorporacions: Lacruz (Athletic Club), Rufete (València), Moha (Osasuna) i Jonatas (Flamengo). Els dos últims, però, no podran estrenar-se oficialment amb la samarreta de l'Espanyol, ja que el primer està lesionat i el segon tot just acaba d'arribar del Brasil. A més, Riera ha estat recuperat després de la seva cessió al Manchester City.

La base de l'equip, però, seguirà sent la de la temporada passada. Així, Tamudo continuarà liderant l'atac dels blanc i blaus, juntament amb Luis García, renovat recentment per cinc temporades més i Ivan de la Peña, que continuarà sent el principal assistent dels davanters espanyolistes.