El gol

1-0, Eto'o (min.27)

Resultat curt, triomf de líder (1-0)

Roger Bogunyà

El FC Barcelona ha guanyat el Llevant per 1-0 gràcies a un gol d’Eto’o en el minut 27. A la segona meitat els blaugranes no han aprofitat la seva superioritat i cap de les moltes ocasions que han tingut per sentenciar.

El Barça continua líder –i ja van set jornades consecutives- després del triomf d’aquest diumenge contra el Llevant. El resultat d’1-0 no es correspon amb el que s’ha pogut veure sobre la gespa del Camp Nou durant els 90 minuts de partit, on els blaugranes han estat sempre els dominadors de la pilota i els únics que han anat a buscar els tres punts. Eto’o ha estat l’encarregat d’obrir la llauna en el minut 27, però el mateix camerunès, Ronaldinho i Messi haurien pogut fer molt més ampli el marcador, sobretot a la segona part.

Contemplació amb gol

Els primers 20 minuts de partit han estat de contemplació mútua, amb els dos equips estudiant-se. Només en els compassos inicials, Zambrotta, en una internada per la dreta, ha centrat perquè Deco rematés fluix a les mans de Molina. Després d’aquesta primera fase especulativa, ha arribat el gol del Barça en el minut 27, quan més tranquil estava el matx. Messi ha iniciat la jugada fent la diagonal des de la dreta i assistint Xavi, que ha donat el gol fet a Ronaldinho. Molina, però, ha tallat l’acció i Eto’o, ben col•locat, ha obert el marcador aprofitant bé aquest rebuig del porter.

Aquest 1-0 obria la llauna que havia estat el Llevant fins aquell moment. Fins el descans el joc s’ha desenvolupat com fins llavors, amb molt joc al mig del camp i amb poques ocasions de gol.

Buscant el segon

A la represa, el Barça ha sortit amb la directa posada buscant el 2-0. Un cacau de Ronaldinho en el minut 49 ha fet lluir Molina, que ha volat per refusar a córner. Tot seguit, en el 54, els blaugranes han disposat d’una doble i molt clara oportunitat, amb dos un contra un d’Eto’o i Ronaldinho, respectivament. El brasiler, en una posició més centrada en atac, estava trobant força espais en aquest segon temps que els locals no han acabat d’aprofitar per sentenciar. El Llevant, tot i estar més insegur al darrere, no ha renunciat a l’atac, arribant amb perill en diversos contracops.

Moments de Messi

Entre els minuts 65 i 70 el Camp Nou ha tornat a reviure tot el talent de Messi, en el seu primer partit al camp blaugrana des del dia que va fer el gran gol davant el Getafe. Fins a tres cops l’argentí s’ha escapolit dels seus rivals per crear noves oportunitats de perill. L’estadi cridava el seu nom mentre els defenses del Llevant només podien aturar-lo fent faltes.

Ensurt final

Els minuts finals han transcorregut amb el Llevant passiu al darrere. Fruit d’aquesta passivitat el FC Barcelona hauria pogut fer el segon després d’una gran assistència d’Eto’o cap a Messi, que ha rematat al travesser quan estava tot sol. Els visitants, però, no marxarien sense donar un últim ensurt, quan N’Diaye no ha aconseguit connectar una pilota morta dins l’àrea blaugrana. Al final, un 1-0 que ha estat curt, però que permet al Barça mantenir-se líder una jornada més.

La prèvia

L’àrbitre

El partit entre el Barça i el Llevant el xiularà Carlos Clos Gómez. Aquest àrbitre aragonès ja ha dirigit 14 partits de Lliga aquesta temporada, cap d’aquests, però, al Barça. El seu balanç fins ara és de 3 victòries locals, 2 empats i 9 triomfs visitants.

El Barça vol seguir manant

Passen les jornades i el Barça continua líder. Amb només 21 punts per disputar-se, l'equip de Rijkaard segueix sent el rival a batre per a la resta d’equips, que veuen des de fa gairebé dos mesos com els blaugranes no cedeixen aquesta primera plaça.

Encapçalar la Lliga a finals d’abril equival a ser-ne el màxim favorit, cosa que només s’aconsegueix fent un fortí del teu propi estadi. El Barça, amb 39 punts dels 45 possibles, és l’equip que millor rendeix a casa. Aquest espectacular balanç dels blaugranes al Camp Nou significa també un dels més brillants de Frank Rijkaard des que n’és el tècnic: si el FC Barcelona empata o guanya aquesta tarda se superaran els millors registres de l’holandès a casa. Tot i les ensopegades lluny de Barcelona, el Barça porta un ritme de campió al Camp Nou, fet que el permet manar a la Lliga. Com van assenyalar Xavi i Deco en la roda de premsa d’aquest divendres, Sevilla, Reial Madrid i València només poden esperar l’errada dels barcelonistes si volen tenir alguna opció.

Ronaldinho al Camp Nou: Per seguir amb aquesta imponent trajectòria a casa el FC Barcelona haurà de vèncer el Llevant. I per fer-ho, comptarà amb tots els seus homes a excepció dels tres brasilers lesionats –Edmílson, Motta i Belletti– i Márquez , que en principi era la novetat, s'ha quedat fora per molèsties en el recte anterior de la cama dreta. Qui torna, però al Camp Nou, és Ronaldinho, que va disputar el seu últim compromís al camp blaugrana contra el Deportivo (2-1) el 31 de març. El ‘10’ del Barça va perdre’s els compromisos amb Mallorca i Getafe perquè estava duent a terme el seu pla específic de recuperació que l’ha permès està ara al cent per cent.

02-12-06_Xavi_02.jpgEl Llevant, amb els deures per fer: Al davant hi serà el tercer pitjor equip de la Lliga, el Llevant, que encara no ha complert l’objectiu de la permanència i ha deixat els deures per les darreres set jornades de competició. Els valencians només han sumat dos triomfs lluny del seu estadi. Un d’aquests, però, de prestigi, al Santiago Bernabéu a la jornada 21 (0-1). Aquell partit era precisament el primer com a visitant d’Abel Resino a la banqueta ‘granota’.

Torna Déhu: El d’aquesta tarda al Camp Nou serà també un enfrontament clau per a un dels centrals del Llevant, Frederic Déhu . El francès torna al coliseu blaugrana després d’haver militat al Barça durant la temporada 1999-00. Més endavant, des del 2000 al 2004 va jugar al Paris Saint-Germain, on va coincidir amb un Ronaldinho que avui estarà a l’equip rival.

El precedent: El crac brasiler ja va tenir l’oportunitat de jugar davant el Llevant ara fa dos anys, en el darrer Barça-Llevant disputat al Camp Nou. En aquella ocasió, els locals van imposar-se per 2-1 amb un gol d’Eto’o en el minut 86 de partit. Mirant tots els enfrontaments al llarg de la història, però, el balanç és encara més favorable per als interessos del FC Barcelona, que també van tombar als valencians a les temporades 1963-64 (6-2) i 1964-65 (4-2). En aquesta Lliga, al Ciutat de València, Deco va fer el gol d'un Barça que va empatar (1-1) sense Eto’o, Messi i Ronaldinho.

• At. Madrid0-0Real Betis
  • València CF2-0Recreativo
  • Celta0-3RCD Mallorca
  • Getafe CF1-0R.Societat
  • Gimnàstic0-3Vila-real CF
  • Osasuna2-2Saragossa
  • Racing0-0Deportivo
  • Sevilla FC3-1RCD Espanyol