2-0, Gudjohnsen (min 55)
3-0, Iniesta (min 69)
4-0, Ronaldinho (min 88)

Obra d'art (4-0)

Un golàs de Ronaldinho, possiblement el millor de tot el 2006, ha tancat una victòria plàcida (4-0) on el Barça ha tornat a demostrar que es troba un nivell per sobre dels seus rivals a la Lliga.

Els espectadors del Camp Nou han pogut gaudir, una altra vegada, del millor Barça, que suma la tercera victòria consecutiva a la Lliga (amb dos gols de Ronaldinho, un de Gudjohnsen i un altre d'Iniesta) i es referma en el liderat. El conjunt de Frank Rijkaard, que presentava la novetat de Thuram a l'eix de la defensa, ha tornat a oferir el seu millor nivell, amb Deco, Ronaldinho (que ja és Pitxitxi) i Iniesta com a protagonistes principals, amb jugades al primer toc i futbol espectacle. Malgrat les baixes, el Barça segueix guanyant confiança i es prepara de la millor manera (amb bon joc i victòries) per al partit contra el Werder Bremen.

Mitja hora sense gol

La primera mitja hora de joc ha reflectit aquesta millora en la fluïdesa del joc, assentada en una defensa mot segura i amb una bona sortida de la pilota des del darrera, amb les passades llargues d'Edmílson. Tot i això, faltava el gol que reflectís la superioritat blaugrana, malgrat que la possessió de pilota era indiscutible per al Barça.

Penal i gol 50 de Ronaldinho

El primer gol no ha arribat fins al minut 34, quan Gudjohnsen ha rebut d'esquenes a la porteria i ha forçat un penal. Com és habitual, Ronaldinho ha estat l'encarregat de transformar-lo. En aquest cas, però, la celebració ha estat especial ja que es tractava del 50è gol del brasiler a la Lliga (el novè d'aquesta temporada a la competició espanyola).

Amb el 1-0 al marcador, el Barça ha pitjat l'accelerador i ha començat a generar oportunitats clares de gol. Primer ha estat Ronaldinho, amb un xut al segon pal (minut 38), després Deco amb una acció individual (minut 39) i finalment Gio, amb un cop de cap que Barbosa ha tret sota pals amb una gran reacció (minut 43). El gol de la tranquil·litat no arribava però l'allau de joc ofensiu del Barça donava la confiança necessària per afrontar la segona part sense incertesa.

Gudjohnsen fa el 2-0

A la represa, una combinació al primer toc de Ronaldinho, Deco i Gio, que ha estat a punt d'acabar amb gol, ha servit per constatar que el Barça mantenia la tensió i el control del partit. Només ha calgut esperar una desena de minuts per deixar el partit sentenciat. I l'encarregat ha estat Gudjhonsen, que aquest dissabte s'ha guanyat l'estima del Camp Nou. El davanter islandès ha rematat de cap al segon pal una gran centrada d'Iniesta, que havia tret profit d'un rebuig de la tanca del Vila-real. Era el minut 55 i el matx quedava dat i beneït.

Ambició sense límits

Malgrat la comoditat del partit, el Barça no en tenia prou i ha continuat jugant la pilota al camp del rival, que pràcticament no generava perill a la porteria de Valdés, excepte una clara ocasió de Forlán que ha enviat un xut al pal. Però aquesta ocasió dels castellonencs ja ha arribat quan el marcador estava 3-0. I és que Iniesta ha tornat a marcar (min.69) i ho ha fet en una voleia després d'una bona centrada de Zambrotta, un jugador que aquest dissabte ha fet el seu millor partit de blaugrana.

Golàs increïble

Quan el matx ja estava a les acaballes i Rijkaard ja havia fet tres canvis, ha arribat la jugada del partit i, molt probablement, de tota la Lliga. I aquestes accions només les pot firmar Ronaldinho, un jugador que ja no necessita més guardons individuals per deixar palesa una evidència: és el millor del món. L'acció és estel·lar i comença a les botes de Xavi, que fa una centrada tova a l'alçada del punt de penal. D'esquena a porteria, Ronaldinho controla la pilota amb el pit però li queda una mica enrere. En aquesta situació, el brasiler s'inventa una xil·lena que passa per sobre de Barbosa, ajustada al travesser i acaba al fons de la xarxa. Era el minut 88 i el públic, amb els mocadors a la mà, votaven un dels millors gols que s'han vist mai al Camp Nou.

La prèvia

Prova de campió

Després de l'important triomf en Sofía, el FC Barcelona intentarà afermar-se en el primer lloc a costa d'un Vila-real encara a la recerca del seu millor joc. Rijkaard no disposarà ni de Motta ni de Márquez en l'última prova al Camp Nou abans de la visita del Werder Bremen el 5-D.

El partit de dimecres a Bulgària va suposar més un desgast mental que físic, a causa de l'obligació que havia de guanyar. És per això que el d'aquesta nit (20.00h., Barça TV) davant el Vila-real és un partit que requereix alguna cosa més que lo purament futbolístic, com són l'atenció i la concentració. Si el FC Barcelona aconsegueix estar ficat en el partit i aconsegueix desplegar el joc dominant que en ell és habitual al Camp Nou, els blaugranes tindran moltes opcions de superar la difícil prova que suposa la visita dels de Manuel Pellegrini. Serà, a més, l'últim obstacle a casa abans del vital cita davant el Werder Bremen del dia 5 de desembre.

Baixes que condicionen: Fins a onze jugadors, tot un equip, es perdran el matx del Camp Nou. Per part blaugrana, a les ja conegudes absències en atac, es van sumar divendres les baixes de Motta i Márquez, amb el que es perfilen com titulars al centre de la defensa Puyol i Thuram, jugant Edmílson per davant de tots dos. Al centre del camp Frank Rijkaard tindrà l'opció de jugar amb Deco, Iniesta o Xavi, que es repartiran les dues places restants, mentre que en defensa destaca també el retorn a la convocatòria de Juliano Belletti, absent des del partit de tornada contra el Badalona en Copa del Rei.

En el bàndol groc, Nihat es va acomiadar dimecres passat de la temporada al patir un trencament del lligament creuat esquerre, mentre que Riquelme està a l'Argentina amb permís del club assistint al naixement del seu tercer fill. Cani, com a únic mitjapunta creatiu que queda, serà l'encarregat de generar el perill a l'àrea rival, assistint tant a Forlán com el substitut de l'absent Nihat, probablement José Mari.

Substituts clau: Les absències d'Eto'o, Messi i Saviola en l'atac blaugrana no han comportat falta de gol. La resta d'integrants de l'ofensiva blaugrana, Ronaldinho, Gudjohnsen, Giuly i Ezquerro, han suplert a un gran nivell aquestes baixes, permetent que el FC Barcelona mantingui la seva excel·lent mitjana golejador en partits guanyats (més de tres gols). Així mateix, homes de centre de camp com Iniesta (gols a Mallorca i Sofía) o Deco (gol davant el Chelsea) estan aportant aquests gols que segurament en altres circumstàncies signarien els tres jugadors ara absents a dalt.

Referent groc: En el conjunt dirigit per Manuel Pellegrini, el gol correrà més que mai a càrrec de Diego Forlán, únic referent habitual en atac que jugarà al Camp Nou. El 'pitxitxi' de fa dues temporades serà, segurament al costat de José Mari, l'única opció castellonenca a dalt, degut a les importants baixes del turc Nihat o del propi Riquelme, encarregat de botar córners, faltes i penals. També ha viatjat a Barcelona el davanter del filial Jonathan Pereiro, que ja ha debutat en Lliga i que podria disposar de més minuts si Pellegrini ho creu oportú.

Pocs precedents: El Vila-real, amb només set visites al Camp Nou, té un balanç de dues victòries (en els seus dos primers desplaçaments a Barcelona, en les temporades 1998-99 i 2000-01), dos empats i tres derrotes a l'estadi blaugrana. El resultat més repetit, dues vegades, és l'1-0 a favor dels locals, que així mateix va ser el marcador final de l'últim partit entre tots dos (jornada 33 de la Lliga passada).

• FC Barcelona4-0Vila-real CF
  • At. Madrid1-1R.Societat
  • Real Betis1-1RCD Espanyol
  • Celta1-1Saragossa
  • Getafe CF0-0Llevant UD
  • Gimnàstic2-3RCD Mallorca
  • Osasuna4-1Deportivo
  • Racing4-3Recreativo