Els gols

1-0, Raúl, min. 2
2-0, Van Nistelroy, min. 50

La primera derrota, a Madrid (2-0)

La primera derrota a la Lliga ha arribat al Santiago Bernabéu (2-0), on, malgrat la bona sensació del Barça a la primera part, el Reial Madrid ha estat més efectiu. El conjunt de Rijkaard segueix com a líder.

Un gol al començament de cada període ha sentenciat un Barça que no ha sabut culminar les bones ocasions que ha generat en la primera part. Raul (minut 2) i Van Nisterlooy (minut 50) han estat els encarregats d'impedir que el bon futbol del Barça tingués una recompensa més elevada. La falta de definició en els metres finals han condicionat un resultat que no impedeix que el conjunt blaugrana segueixi liderant la competició, amb dos punts més que els madridistes.

Plantejament atrevit

Rijkaard ha plantejat el partit apostant clarament per la creativitat, davant d'un rival que presentava unes característiques completament oposades. La presència al terreny de joc de Deco, Iniesta i Xavi ha tret les millors virtuts del joc de toc del Barça que, excepte en els primers 20 minuts de joc, ha tingut el control i el ritme del partit. Però el marcador era favorable al locals, que han tret profit, al minut 2, d'una jugada ràpida. Els madridistes han tret petroli d'una sortida al contraatac i, després d'una centrada de Sergio Ramos, Raul ha rematat de cap després de superar Thuram, que estava més avançat.

Aquest marcador inicial ha posat el partit de cara el Reial Madrid, que podia afrontar-lo de la millor manera, des de darrera, esperant l'arribada del rival, prioritzant la contenció defensiva per sobre de la creació. Esperonats per aquest començament tan eficaç, els locals també han gaudit de dues bones oportunitats: una rematada de Raul al travesser i un xut de Robinho que Valdés ha aturat.

Messi, líder

A partir d'aquí, el Barça ha tret brillantor a les seves virtuts, especialment gràcies a un Messi molt inspirat en les accions individuals. De fet, abans de l'entrada en acció de l'argentí, el Barça podria haver igualat el marcador, però l'empenta que Gudjohnsen ha rebut de Sergio Ramos dins de l'àrea no ha estat sancionada amb penal.

Era el minut 20 del partit i l'acció marcava un punt d'inflexió que Messi ha confirmat poc després. En una acció molt ràpida per la banda dreta, l'argentí ha superat Roberto Carlos i Cannavaro, fent-li un túnel, i ha fet la passada de la mort a Gudjohnsen, que ha xutat fora. Tot seguit, després de rebre una gran passada d'Iniesta a dins de l'àrea, Messi ha xutat massa alt.

Sense expulsió

El Reial Madrid havia de recórrer a les faltes, especialment sobre Ronaldinho i Messi, per tallar el joc de combinació blaugrana, que seguia sense treure profit del seu joc d'atac. En una d'aquestes faltes, Emerson podia haver vist, al minut 42, la segona targeta groga després d'una dura falta sobre l'argentí al mig del camp. Però no ha estat així i els dos equips marxaven als vestidors amb la sensació que el Barça mereixia un marcador millor.

Van Nistelrooy sentencia

A la represa, el Barça ha sortit amb la mateixa intensitat, però s'ha tornat a trobar amb un altre gol ben aviat que ja posava les coses molt difícils. Després d'un còrner a favor del conjunt de Rijkaard, el Reial Madrid ha tornat a muntar un ràpid contraatac que ha culminat molt bé Van Nistelrooy, que ha tret profit de la sortida de Valdés, al minut 50.

El Reial Madrid obtenia una recompensa massa elevada per als mèrits que havia exhibit. A partir d'aquí, a diferència del que havia passat a la primera part, els locals han sabut gestionar el temps que quedava i plantejar l'enfrontament com més els interessava, amb ràpides sortides al contraatac molt perilloses. Al Barça li ha costat refer-se d'aquest cop, malgrat l'entrada al terreny de joc de Giuly, en substitució de Deco, i de Saviola, en el lloc de Gudjohnsen. Els blaugranes, malgrat ocasions aïllades de Ronaldinho i Saviola, ja no han tornat a recuperar el timó del partit, que ha vist passar els minuts finals amb més pluja que futbol.

L'hora del clàssic

Reial Madrid-FC Barcelona, l'etern duel. El partit entre dos dels més grans equips del futbol mundial desperta passions. El primer clàssic de la temporada arriba aviat i amb cinc punts d'avantatge per a un Barça que, de guanyar, deixaria els blancs prop del K.O.

El que són les coses. Després de la victòria del Barça davant el Sevilla i de la derrota a Getafe de l'equip de Capello, la majoria donava com a favorit el FC Barcelona. Ara, amb tan sols tres dies de diferència, i amb les derrotes del Barça a Stamford Bridge i la victòria del Madrid a Bucarest, els blancs són els favorits. I és que això és el futbol. Si fa una setmana l'equip de Rijkaard recuperava al millor Ronaldinho, tres dies després la majoria de la premsa ja es preguntava què passava amb el crac brasiler...Encara sort que els fores de sèrie com ell saben respondre en els moments en què més se'ls necessita...

Com arriba el Barça: L'equip de Frank Rijkaard arriba al Santiago Bernabéu motivat, com va assenyalar Puyol , amb ganes de donar una alegria a l'afició després de la derrota de Lliga de Campions davant el Chelsea. L'equip de Frank Rijkaard és líder en solitari de la Primera Divisió amb tres punts d'avantatge sobre el segon classificat i cinc sobre els madridistes. Per això, en cas de derrota en el coliseu blanc, no s'encendria cap llum d'alarma perquè, com ja succeís a Londres, són partits en què la derrota entra dins la lògica. En cas de victòria de l'equip de Rijkaard, però, l'equip de Fabio Capello quedaria seriosament tocat, a vuit punts del liderat. Per això el Barça té molt a guanyar i poc a perdre al Santiago Santiago.

Com arriba el Madrid: L'equip blanc arriba al clàssic amb més urgències que els blaugrana. Cinquè classificat amb 11 punts, el conjunt que dirigeix per segona temporada l'italià Fabio Capello ha guanyat 3 partits, n'ha empatat 2 i n'ha perdut 1. El seu bagatge golejador no és molt alt, 8 gols, encara que sí que és cert que n'encaixa molt pocs, 3 en concret. Iker Casillas segueix sent un dels pilars d'un equip que genera poques ocasions però que és molt efectiu. Una de les millors defenses del campionat, la blanca, es veurà les cares amb el millor atac, el del Barça que, amb 16 gols, es mostra molt superior a la resta d'equips del campionat. L'equip de Capello arriba al clàssic amb la moral pels núvols. Almenys això és el que s'ha venut després de l'1-4 del Reial Madrid davant l'Steaua.

Eto'o i Ronaldo, dues baixes sensibles: La temporada passada el camerunès va obrir la golejada del Barça al Santiago Bernabéu, però aquesta vegada es perdrà el clàssic per lesió. Fins el moment de la seva lesió, Etoo era el màxim golejador del Barça. Gudjohnsen o Saviola podrien tenir l'opció en atac per cobrir la baixa del '9' del Barça a l'estadi madridista. En el partit de l'any passat (0-3), Eto'o va obrir el marcador.

Ronaldo és l'altra baixa sensible d'un partit que tot i així promet grans al·licients futbolístics. El davanter centre madridista va ser expulsat a Getafe i no ha rebut la cautelar per poder jugar davant un dels seus exequips. Un problema per al Reial Madrid, ja que el brasiler havia marcat als blaugrana en totes les temporades que ha jugat com a madridista des de la temporada 2002-03.

Capello Vs Rijkaard: Fabio Capello i Frank Rijkaard, mestre i alumne en l'època que tots dos van coincidir en l'AC Milan, s'enfronten per primer cop aquest diumenge. El tècnic del Barça, entre el 1991 i el 1993 va guanyar dos scudettos amb Fabio Capello com a entrenador. Lentrenador italià ha estat una referència a Europa en la última dècada gràcies a un estil definit basat en la defensa i uns gran resultats que l'han acompanyat al llarg de tota la seva carrera, tant al Milan, a la Roma o a la Juve.

Rijkaard, per la seva part, s'ha dedicat a agafar el millor d'aquesta concepció més defensiva del futbol italià i barrejar-ho amb el bon gust ofensiu de l'escola holandesa. El resultat aquí està: dues lligues espanyoles i una Lliga de Campions amb el Barça.

Les noves cares del clàssic: Fabio Cannavaro i el seu excompany a la Juve i a Itàlia Gianluca Zambrotta són dues de les novetats d'aquest partit. Cannavaro, campió del Món, va arribar a Madrid just després de conèixer-se el descens del Juventus. Una decisió semblant van prendre Gianluca Zambrotta i Lilian Thuram , que van deixar la 'Vechia Signora' per formar part del campió de la 'Champions'.

Però no són els únics. A l'equip madridista hi haurà un espanyol 'verge' en aquest tipus de partits: José Antonio Reyes. Emerson serà l'altre nou que jugarà per primera vegada un Reial Madrid-Barça. Finalment, Diarra serà l'últim blanc a debutar en un clàssic. Per part del Barça, l'altra novetat serà Eidur Gudjohnsen, que va deixar les files del Chelsea aquesta temporada després d'estar a Londres les últimes sis.

• Vila-real CF1-1Llevant UD
  • Saragossa2-1Real Betis
  • Deportivo1-0At. Madrid
  • Athletic Club0-1Celta
  • RCD Espanyol2-2Racing
  • RCD Mallorca0-0R.Societat
  • Recreativo1-2Getafe CF
  • Sevilla FC2-1Gimnàstic