0-1, Xavi (min 18)
0-2, Iniesta (min 25)
1-2, Piqué (min 71)

La primera remuntada (1-2)

Amb l'1-2 el Barça ha capgirat l'eliminatòria a la Copa del Rei i s'ha classificat per a les semifinals. Els gols de Xavi i Iniesta demostren que aquest equip arriba al 100% a jugar els tres partits importants dels propers 10 dies.

El Barça tenia per davant dues eliminatòries que calia capgirar. La de la Copa del Rei amb el Saragossa i la de la Lliga de Campions amb el Liverpool. La primera ja és història i el Barça l'ha superat donat un cop d'autoritat sobre la taula i deixant clar que aquest equip té molt a dir (1-2). Els gols de Xavi i Iniesta han estat el fruit d'una primera part excel•lent. A la segona els blaugrana han sabut controlar la pressió de l'equip local. L'equip arriba amb totes les forces i la moral al màxim als partits amb el Sevilla de dissabte, el del Liverpool de dimarts vinent i el del Reial Madrid del dia 10. Les variant tàctiques que ha fet Rijkaard han donat un resultat òptim i porten el Barça a les semifinals..

Canvis positius

El Barça ha sortit a per totes. I el primer senyal es veia ja en l'alineació de Rijkaard en la qual hi havia tres defenses i quatre homes del mig del camp. Márquez, però, es col•locava just per davant de la línia defensiva i l'ajudava tant en la construcció com a l'hora de tancar espais. En l'atac blaugrana destacava la presència de Ronaldinho com a davanter centre i de Giuly i Messi ben oberts els extrems. Precisament el francès i l'argentí eren els qui portaven el perill en els primers minuts. Els jugadors del Barça estaven molt concentrats i perfectament col•locats sobre la gespa i això desconcertava, i força, el Saragossa.

Gol de Xavi

Com era d'esperar, l'equip de Víctor Fernández arribava a través de contraatacs sobretot aprofitant les pujades del lateral esquerre Juanfran. La possessió del Barça era altíssima i en el primer quart d'hora arribava al 67%. Només faltava arribar i marcar, fins el moment només ho havia intentat Xavi amb un xut de fora de l'àrea. I el gol ha arribat en el 18. El mateix migcampista català ha robat una pilota en el mig del camp, ha anat atravessant línies rivals i després de fer una paret amb Márquez ha fet un túnel a Piqué hi ha superat César en l'u contra u amb classe i sang freda (0-1). L'eliminatòria quedava igualada.

El segon

Però els blaugrana no es conformaven amb això. Volien més. En el 21 Messi ha xutat al cos de César. Era el primer avís. Poc després l'argentí s'ha tornat a plantar davant el porter del Saragossa i el rebuig ha anat a parar als peus d'Iniesta que ha fet el 0-2. Amb aquell gol el Barça havia donat momentàniament la volta a l'eliminatòria. El Saragossa s'ha vist obligat a despertar-se i en dos minuts ha tingut dues ocasions molt clares. En la primera Sergio Garcia ha enviat la pilota al travesser amb un xut de lluny, en la segona Oscar ha xutat massa alt des de la frontal de la petita quan ho tenia tot a favor per marcar.

Aquestes dues jugades han estat un miratge i el Barça ha tornat a fer-se ràpidament amb el comandament del partit. Amb Thuram i Puyol realment espectaculars, el Barça tenia una gran base on construir un joc fluid i pràctic. Fins i tot Ronaldinho i Messi podrien haver fet el tercer abans de la mitja part amb ocasions força clares. El Barça seguia molt ben posicionat sobre la gespa. Tant que als seus jugadors no els calia moure's massa per fer circular bé la pilota. Els qui es veien obligats a córrer eren els jugadors locals.

Pressió local

Però el partit no estava ni molt menys acabat i encara quedava molt per jugar. Víctor Fernández ha fet una aposta decidida fent entrar Celades i Aimar, jugadors més creatius, per Movilla i Oscar, amb un perfil més destructor. El Saragossa pressionava amb l'ajuda també del seu públic i el Barça intentava tornar a marcar el ritme que més l'interessava. En aquesta feina eren bàsics Xavi i Iniesta que cada vegada que rebien la pilota posaven seny entre tanta tensió. Deco ha tingut les dues ocasions del Barça en aquests minuts. En la segona s'ha tret de sobre fins a tres defenses amb una gran facilitat i ha xutat creuat i fregant al travesser. Si hagués entrat era hagués estat un golàs per a la sentència. Però no calia baixar el cap perquè l'equip local s'agafaria a qualsevol opció per tornar a pressionar de valent.

Emoció fins al final

L'expulsió de D'Alessandro en el 69 per un cop de cap a Messi semblava que podia donar encara més opcions al Barça. Però el Saragossa s'ha rebel•lat i ha marcat poc després a pilota aturada quan Piqué ha rematat des de la frontal de la petita. Amb l'entrada de Zambrotta per Giuly, just després, el Barça ha recuperat l'esquema habitual i ha tornat a jugar amb 4 defenses i tres homes a la medul•lar. Això ha servit als de Rijkaard per tornar a agafar el control del partit i fer un rondo gegant a tot el camp que ha servit perquè els últims minuts passessin molt ràpids. Aquesta placidesa només s'ha vist trencada per dues ocasions de Diogo i Ewerthon que han fet posat l'ai al cor a l'afició blaugrana. Tot i això qui ha pogut sentenciat totalment l'eliminatòria ha estat Messi en el minut 93 però la seva rematada, amb César ja superat, ha acabat al pal. L'eliminatòria ja era del Barça que havia fet tota una demostració de que aquest equip segueix amb molta força.

La prèvia

Els precedents

La Final de la Copa de Fires (temporada 1965-66) ha de ser el precedent que motivi els blaugranes a remuntar aquesta eliminatòria fins ara adversa. En aquella ocasió el resultat d’anada va ser el mateix (0-1 per al Saragossa), mentre que a la tornada el Barça va imposar-se per 2-4 i va acabar sent el guanyador de la final.
Trobem, però, un precedent més proper contra el Saragossa. Ja amb Frank Rijkaard a la banqueta, el FC Barcelona va vèncer 0-2 a Saragossa en partit de Lliga.

90 minuts per remuntar

El Barça buscarà aquesta nit remuntar el 0-1 de l’anada contra el Saragossa als quarts de la Copa. I ho intentarà després d’haver desplegat el seu millor futbol davant l’Athletic, amb la baixa d’Eto’o i les novetats de Deco, Zambrotta i Márquez.

El del Saragossa a La Romareda (21:30h, Barça TV i TV3) és la segona part d’un partit on el Barça està perdent per 0-1, resultat que va produir-se al Camp Nou a l’anada. Queden, però, encara 90 minuts perquè aquest matx de 180 canviï de signe i sigui del Barça. Els de Rijkaard, tot i la baixa d’Eto’o, compten amb tres homes importants que no van ser davant l’Athletic (Deco, Zambrotta i Márquez) per superar un Saragossa que confia a eliminar els blaugranes de la Copa per tercera vegada en quatre anys.

Jorquera i l’atac: Després de recuperar-se d’una gastroenteritis, Albert Jorquera tornarà a ser el porter titular a la Copa, on fins ara només ha rebut un gol en dos partits fora de Barcelona (el de l’1-2 a Badalona). Els titulars a l’atac, però, no estan tan ben definits com el de la porteria. Amb l’absència d’Eto’o, Rijkaard haurà de triar entre Gudjohnsen, Saviola, Giuly i Messi per completar l’ofensiva liderada per Ronaldinho.

El retorn de Deco obligarà el tècnic holandès a deixar fora un dels tres petits (el mateix portuguès, Xavi i Iniesta) al mig del camp, si no és que el Barça juga amb tots tres en detriment de Márquez com a pivot defensiu. El mexicà, després de la no-convocatòria d’Edmílson i Motta (cal recordar que a la Copa només van 16 jugadors convocats) es presenta com l’única opció de força física en aquesta posició.

Torna Aimar: No va jugar el partit d’anada al Camp Nou, però sí serà aquesta nit a La Romareda. L’argentí Pablo Aimar és la principal novetat de l’equip aragonès que, d’altra banda, pateix la baixa d’un home important a la defensa, el central Sergio Fernández. D’Alessandro, Diogo (autor del gol a Barcelona), l’exblaugrana Sergio García i els germans Milito, juntament amb Aimar, seran per tant els principals homes a tenir en compte del bàndol de Víctor Fernández.

Jugar amb cap: Ja ho va dir dimarts Jorquera en roda de premsa. Jugar amb cap, amb tranquil•litat, és un dels requisits principals perquè el Barça pugui optar a la remuntada desitjada davant el Saragossa. La precipitació i el desordre, tant ofensiu com defensiu, són aspectes que els blaugranes han d’evitar com sigui a La Romareda, si no volen que els locals puguin desplegar amb comoditat la seva millor arma, el contracop.

Com diumenge: El millor referent futbolístic per al Barça de cara al matx davant el Saragossa és el mateix Barça. L’equip de Rijkaard va culminar un excel•lent partit diumenge al Camp Nou davant l’Athletic de Bilbao i, tot i que aquesta nit l’enfrontament serà com a visitant, contra un altre rival i amb alguns canvis en l’onze inicial, els blaugranes aspiren a tenir el mateix control de pilota i la mateixa profunditat de joc que aquell dia. Amb aquestes dues bases, les ocasions arribaran i serà l’encert de cara a porteria el que decideixi l’eliminatòria.