Toni Lao, gol
Motta, gol

La Copa Catalunya és blaugrana (1-1)

Jordi Clos

El Barça ha guanyat la seva sisena Copa Catalunya després de superar l’Espanyol a la tanda de penals. Els noranta minuts anteriors havien estat molt igualats, entre dos equips molt joves, però poc intensos.

La primera de les dues finals que el Barça i l’Espanyol disputen aquesta setmana s’ha decantat cap al bàndol blaugrana. El conjunt barcelonista ha conquerit la sisena Copa Catalunya en imposar-se al derbi en la tanda de penals, després de l’empat a un a la fi del temps reglamentari. Els dos equips han ofert una alineació plagada de jugadors del planter. Tret d’uns 25 minuts inicials vibrants, el joc ha estat poc vistós.

Gol inicial

El Barça ha aprofitat la primera arribada per inaugurar el marcador. Belletti s’ha incorporat a l’atac i ha sorprès una avançada defensa de l’Espanyol amb una bona assistència cap a Ezquerro, que, trencant el fora de joc, no ha tingut pietat de Gorka (min.8). El conjunt blanc-i-blau ha replicat amb ocasions davant de Jorquera, entre les quals ha destacat una pilota al travesser de Coro.

Del 0-2 a l’1-1

Amb l’Espanyol atacant, el Barça ha tornat a sorprendre la seva defensa amb una pilota llarga que Giovani ha acabat estavellant al pal. Del 0-2 s’ha passat a l’1-1, fruit d’una bona combinació entre Moha, Fede i Pedraza (min.24).

Després de l’empat, el partit ha seguit sense tenir un dominador clar, però amb menys ocasions per les dues bandes. L’únic destacable ha estat una acció invalidada per fora de joc que ha acabat amb la pilota al fons de la xarxa del Barça. Tot i això, el ritme de joc ha baixat considerablement fins al descans.

Contínues interrupcions

La segona part ha començat amb un Barça més incisiu, però que només creava perill mitjançant xuts llunyans. El període ha estat marcat per les moltes interrupcions que ha tingut, especialment pels canvis constants que han realitzat Valverde i Rijkaard.

Dues grans opcions

La millor ocasió l’ha tingut Moha, en el minut 68, amb un remat de cap a fora des de l’àrea petita. L’oportunitat ha esperonat el Barça, que ha estat a punt de fer el segon amb una rematada de Motta (min.71). Després d’això, però, els dos equips han semblat conformar-se amb jugar-se el títol en els llançaments de penal.

Decideixen els penals

Des del punt fatídic, el FC Barcelona ha estat infal•lible. Ezquerro, Giovani, Belletti, Crosas i Motta han executat els seus llançaments de manera inapel•lable, mentre que l’error inicial d’Ángel ha condemnat l’Espanyol. D’aquesta manera, els de Rijkaard es confirmen com l’equip amb més Copes Catalunya, amb sis, i s’han emportat el primer dels dos derbis que es disputaran aquesta setmana.

La prèvia

Sylvinho, a disposició de Rijkaard

Sylvinho finalment podrà estar a disposició de Frank Rijkaard per a la final de la Copa Catalunya d'aquest vespre. El lateral brasiler amb molèsties al genoll dret ha passat les proves mèdiques aquest dimarts al matí, i no tindrà cap problema per jugar davant l'Espanyol.

La primera final de la setmana

Sergi Nogueras

El primer derbi d’aquesta setmana arriba en una final com la de la Copa Catalunya. Rijkaard torna a comptar amb una convocatòria plena de jugadors del planter.

A la Nova Creu Alta de Sabadell, i en directe per Barça TV i Barça TV Online, Barça i Espanyol jugaran el primer derbi de la setmana aquest vespre a partir de els 21:45. Aquest cas serà a la final de la Copa Catalunya i serà un primer tast abans del segon derbi de la setmana que jugaran el proper dissabte en partit de Lliga.

Gruix del planter: En aquest cas la convocatòria del Barça torna a està formada majoritàriament per jugadors del futbol base. En total en són 10, 9 d’ells del Barça B i un (Sergio Busquets) del juvenil. De fet aquest últim va ser l’únic que no va disputar ni un minut en la semifinal davant el Nàstic. Els altres van jugar tots i alguns, com és el cas de Giovani amb els seus dos gols, van tenir un paper destacat.

fcb-ath.-giuly..._x3x.jpgUna única absència: De fet l’única absència respecte l’última convocatòria és la de Ludovic Giuly que arrossega algunes molèsties a la cuixa dreta. També cal destacar que Xavi ja va poder participar en l’últim entrenament però que Rijkaard ha preferit donar-li descans.

Convocatòria de l'Espanyol: Ernesto Valverde ha decidit prescindir d'alguns dels teòrics titulars, com és el cas de Tamudo o De la Peña. El tècnic blanc-i-blau, també sense alguns internacionals, ha convocat a nou jugadors del primer equip i a nou del planter.

Semifinals igualades: Tant el Barça com l’Espanyol han arribat a la final després de disputar dues semifinals ben igualades. El Barça va poder marcar un gol més que el seu rival, el Nàstic, dins del temps reglamentari (4-3). L’Espanyol encara va haver de patir més i després d’empatar amb el Lleida (0-0) va aconseguir un lloc per a la final a la tanda de penals.