FCBARCELONA.CAT

Salta el menú

Menú principal

Menú del contingut


Torna a l´inici de la plana

Contingut

Enllaç al contingut associat

Club

24.03.2009 13:18

Així és el nou XICS Bamako

www.fcbarcelona.cat


El nou centre XICS de Bamako va més enllà d’un centre de reforç escolar. Serà també l’escola pública del barri, fins ara inexistent en aquesta localitat de Mali.


El nou XICS de Bamako és el centre XICS més gran fet fins ara. Amb 12.695 m², és un centre que no sols és un espai enfocat pel reforç escolar, sinó que també servirà per proporcionar ajuda psicosocial, sanitària i nutricional, i que alhora serà l’escola pública del barri, que fins ara no existia.

Gairebé un centenar de nenes i nens d’entre 7 i 16 anys seran els beneficiats d’aquest centre situat al barri de Téléphone Sans Fil de Bamako, on es viu en una situació molt precària.

Aquest centre XICS compta amb el suport de les organitzacions Mutuelle Benkan i Enda Tiers-Monde com a entitats coexecutores i, especialment, de l’AECID (l’Agència Espanyola de Cooperació Internacional pel Desenvolupament) i de la Fundació Polaris Word. També hi ha participat, com a entitat col•laboradora, l’Ajuntament de la Commune II de Bamako. La inversió realitzada per la Fundació FC Barcelona en aquest projecte ha estat de 247.000 euros.

XICS Mali, l’escola pública del barri

En aquest barri, només existeixen dues escoles privades –que sovint les famílies no poden assumir-, circumstància que provoca que només el 60% dels nens i de les nenes del barri estiguin escolaritzats.

Es tracta d’una zona molt humil, amb una població estimada de 6.000 habitants, mancada d’infraestructures en què conviuen majoritàriament famílies desestructurades o en situacions de pobresa o d’exclusió social i on tenen forta presència els obrers i la comunitat Bozo, pescadors que viuen en condicions molt precàries.

La majoria d’infants queden exclosos de l’educació pel nivell de precarietat dels seus familiars, però, sobretot, per la inexistència d’estructures educatives públiques. Molts nens treballen per ajudar els seus pares com a obrers al mercat de bestiar o reciclant objectes que troben en el contenidor d’escombraries industrials.

Més de 12.500 m2 amb aules, biblioteca, vestuaris...

L’escola comunitària està dividida en dos espais, un amb tres classes que s’utilitzen com a escola, i un altre amb tres classes que s’utilitzen per a activitats de reforç escolar. Així mateix, compta amb dos despatxos, una sala de secretariat, una biblioteca, una sala de conferències, una sala d’informàtica, latrines i vestuaris per als nens i nenes, un magatzem, una pista esportiva i un camp de futbol.

 
Així és el nou XICS Bamako
Activitats formatives i assistencials

Des del centre s’ofereix suport integral a través d’activitats de reforç escolar per a nens i nenes de primària que tenen de 6 a 9 anys, assistència sanitària a través del centre que l’entitat Mutuelle Benkan té al barri de TSF, així com assistència nutricional i suport psicosocial i emocional per reduir el risc d’exclusió social d’aquests infants.
Als més grans i adolescents que ja han abandonat l’escola de manera precoç, se’ls ofereixen cursos d’alfabetització per aprendre a escriure i a llegir, i formació professional. Aquesta tasca es duu a terme en el Centre Père Michel, un centre de formació professional que hi ha a Bamako impulsat per la Comunitat Salesiana, que acull més de 300 joves. Així mateix, els joves que van a classes al centre salesià poden gaudir dels equipaments esportius i participar en els torneigs organitzats per XICS Mali.

Notícies Fundació


Torna a l´inici del contingut d´aquesta plana
Torna a l´inici de la plana